Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan gemmer du krydderurterne

I juli er det tid til at høste krydderurter, hvis du vil gemme til vinteren.

Du kan udnytte dine krydderurter langt bedre, hvis du høster nogle af dem i juli og gemmer dem til vinterens gryderetter, pastaretter m.m. Krydderurterne smager bedst, før de går i blomst, men er det allerede sket, kan du skære blomsterne af og vente 1-2 uger, før du høster bladene.

Det er bedst at høste, når der ikke er for meget fugt eller dug på urterne. På den anden side skal du ikke vente, til middagssolen står højt på himlen, for i varmen fordufter mange af de attraktive, æteriske olier, som vi gerne vil bevare.

Tørrede urter - sådan gør du:

  • Klip små kviste af krydderurterne og saml dem i bundter. For at bevare så meget smag som muligt i krydderurterne skal du ikke vaske dem, når de er høstet. Derfor er det bedst at høste på et tidspunkt, hvor planterne er tørre og ikke fyldt med opsprøjtet jord.                                                                  
  • Bind bundterne sammen med en snor eller et stykke bast, der er lagt dobbelt, så det danner en løkke. Den kan strammes mere eller mindre i takt med, at urterne tørrer ind og fylder mindre.
  • Ryst de små løse bundter fri for smådyr og hæng dem bagefter på et mørkt, men luftigt sted. Har du et mørkt redskabshus med gennemtræk, er det helt ideelt. Det er vigtigt, at urterne ikke får sol, da det vil få de æteriske olier til at fordampe. Hold øje med bundterne, så de ikke mugner.

For de flerårige krydderurter (kommer igen år efter år) gælder, at du ikke må klippe mere end 1/3 af planten. Det er fx rosmarin, salvie, timian, citronmelisse, mynte, fransk estragon, havemerian, oregano og mange andre. Havemerian og oregano høstes med blomsterknopper, lige før de springer ud.

De et- eller toårige må du klippe helt ned. Det er fx basilikum og persille. Basilikum er dog indrettet sådan, at der skal være et bladpar tilbage nederst på stænglen, så nye basilikumblade kan bryde frem herfra.

Som alternativ – eller supplement – til at høste til krydderihylden af de et-årige urter, kan du plante nogle småplanter i potter og stille dem inde eller i drivhuset, når sommeren går på hæld.

Krydderurter i fryseren

Det er meget effektivt at fryse mange af krydderurterne. Så beholder de smagen og de fleste vitaminer. Persille, dild, kørvel, citrongræs, fennikel, oregano, merian, purløg og mange flere er meget velegnede til fryseren. 

Du kan gøre som på billedet herover, hvor de hakkede krydderurter er lagt i vand i isterningebakker. De kan lige tages op og smides i en gryderet. 

Du kan også hakke krydderurterne og lægge dem i fryseren i fryseposer. Det er en god idé ved denne metode, lige at ryste poserne med jævne mellemrum, mens urterne fryser, så de forbliver løse og lette at dosere, når du skal bruge dem. 

Kryddersmør

Der er flere krydderurter, der egner sig fremragende til at blive hakket og rørt sammen med stuetempereret smør og derefter lagt i køleskabet eller fryseren. Du kan krydre dit smør med lige den krydderurt, du bedst kan lide. En klassiker er jo persille og hvidløg, men også purløgssmør, ramsløgssmør og rosmarinsmør er lækkert.

Krydderolie 

Krydderolie er også helt fantastisk at have i sit køkken. Man kan bruge det i alle de situationer, hvor man ellers ville bruge smagsneutral olie, olivenolie eller lignende, nemlig til dressinger, til at stege i, til hjemmelavet mayonnaise. 

Krydderolien laves ved at blende krydderurternes blade (og evt. stængler, hvis der sidder smag i dem), mens du varmer olie op til 50 grader. Så blender du olien og krydderurterne sammen og lader det løbe igennem et kaffefilter, så alle urte-delene sies fra. Olien opbevares i en passende beholder. 

Kryddereddike

Hvis du vil gemme smagen af sommerens krydderurter i en kryddereddike, er hvidvinseddike særlig velegnet, man andre kan selvfølgelig bruges.

Du fylder helt enkelt en flaske med alle de krydderurter, der kan være der, hælder eddiken over og lukker flasken til. Stil flasken i et solrigt vindue for at trække smagsstofferne hurtigere ud. Efter en uge kan du begynde at bruge af eddiken.