Handel med rynket rose og glansbladet hæg bliver forbudt fra årsskiftet
Rynket rose og glansbladet hæg er to invasive arter der truer vores hjemmehørende planter og værdifulde og sårbare naturområder. Fra 1. januar 2022 bliver det forbudt at handle med dem.
Rynket rose, Rosa rugosa, (også kaldet hybenrose) og glansbladet hæg, Prunus serotina, er to arter som er meget udbredte i den danske natur. Rynket rose stammer oprindeligt fra Nordøstasien, men er i stor stil blevet plantet i sommerhushaver og ikke mindst langs de danske kyster for at forebygge sandflugt. Det var den velegnet til, fordi den er robust, tåler salt og breder sig meget villigt – desværre så villigt, at det er blevet et problem.
Det samme gælder glansbladet hæg. Den er indført fra Nordamerika og blev i en årrække ofte plantet i levende hegn. Glansbladet hæg er lige som rynket rose særdeles robust. Den tåler stærk vind og tørke og kan etablere sig i skygge. Derfor har den spredt sig i naturen, hvor den kan udkonkurrere naturligt hjemmehørende arter og true sårbare naturområder.
Glansbladet hæg er en stor busk eller lille træ. foto: Wikimedia
En del af den nationale liste
Både rynket rose og glansbladet hæg er en del af den nationale liste over invasive arter som er omfattet af en bekendtgørelse der trådte i kraft i 2019. Den nationale liste omfatter i alt 13 arter, som det er forbudt at importere, sælge, plante i naturen og transportere, medmindre turen går til genbrugspladsen. Der har dog været en udfasningsperiode for rynket rose og glansbladet hæg, så handelsforbuddet for disse to arter først træder i kraft fra 1. januar 2022.
Rynket rose spreder sig kraftigt langs de danske kyster. Foto: Pixino
Har du dem i haven?
Det er ikke forbudt at have hverken glansbladet hæg eller rynket rose i haven. Men man bør være meget opmærksom på at de ikke spreder sig uden for haven, hvor det er vanskeligere at kontrollere dem.
Hvis man vælger at skille sig af med de invasive planter, er det vigtigt at gøre det korrekt. Haveaffald må aldrig ende i naturen. Det skal komposteres hjemme i haven eller afleveres på genbrugspladsen.
Det er forskelligt, hvordan genbrugspladserne håndterer invasivt plantemateriale, så spørg om råd hos medarbejderne. Du kan også læse Miljøstyrelsen guide til bortskaffelse af invasive arter.
Sorter af rynket rose er stadig tilladt
Det er vigtigt at sige, at sorter af rynket rose ikke er omfattet af forbuddet. De er ikke problematiske på samme måde som den vilde art, fordi de ikke formerer sig med rodskud. Så det vil stadig være muligt at købe elskede sorter som ’Fru Dagmar Hastrup’, ’Hansa’, ’Therese Bugnet’ mf. i de danske havecentre.
Sorter som 'Fru Dagmar Hastrup' vil stadig være mulige at købe i havecentrene. Foto: Signe Goldmann
Hvad er en invasiv art?
En invasiv art har ikke naturligt spredt sig til Danmark. Den er kommet hertil fordi mennesker, bevidst eller ubevidst, har bragt den hertil. Mange af invasive plantearter vi har i Danmark, er bragt hertil som prydplanter til haver, eller som landskabsplanter. Derfor er det også særlig vigtigt at haveejerne er opmærksomme på om deres haveplanter spreder sig uden for haven, for det er på den måde mange invasvie arter har etableret sig i vores natur. Problemet med de invasive arter er at de spreder sig så kraftigt, at de udkonkurrerer de hjemmehørende arter, og det ødelægger de økosystemer som naturligt har udviklet sig gennem tusindvis af år. Samfundet bruger desuden millioner af kroner hvert år på bekæmpelse. Det er Miljøstyrelsen der er myndighed i forhold til kontrol og bekæmpelse af invasive arter.
Læs mere
Rynket rose
Glansbladet hæg
Vil du vide mere om invasive arter i Danmark kan du læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.