Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Invasive planter: Liden singrøn

Liden singrøn er en haveplante som har spredt sig i naturen. Den kan danne tætte flader der dækker jorden og fortrænger anden vegetation. Den er ikke invasiv i Danmark.

Liden singrøn, Vinca minor. Foto: Wikimedia

Liden singrøn, Vinca minor. Foto: Wikimedia

Liden singrøn er hjemmehørende i store dele af Vest-, Syd og Østeuropa samt Asien og oprindelsen for arten i Danmark er usikker. Den har været dyrket i Danmark siden 1400-tallet.

Videnskabeligt navn: Vinca minor

Betydningen af navnet: Artens navn minor betyder mindre. Vinca kan udledes af det latinske ord pervinco som betyder besejre eller overmande. 

Sådan genkender du liden singrøn

Liden singrøn er en stedsegrøn bunddækkeplante. Stænglerne er tynde, lidt træagtige og grønne. Bladene er skinnende, mørkegrønne, læderagtige med tydelige nerver og sidder modsat. Bladene er omkring 1,5-4 cm lange og smalt elliptiske. Den blomstrer i maj-juni med lyseblå til lavendelblå blomster der er optil 3 cm store, og som har fem kronblade. Frugten er en bælgkapsel med få frø. Den vokser i muldet jord og kan både trives i fugtig og veldrænet jord. Den foretrækker halvskygge. Det spreder sig gennem rodslående udløbere. Den findes vildtvoksende i det meste af Danmark med undtagelse af Vestjylland.

 

Illustrationer: Lizzie Harper

Er liden singrøn invasiv?

Liden singrøn er ikke invasiv i Danmark, men det er den i Sverige. Derfor er der god grund til at holde øje med planten hvis den findes på grunden, og sørge for at den ikke spreder sig i naturen. 
Hvis du finder liden singrøn i naturen, kan du registrere dit fund på www.arter.dk

Påvirkninger på den biologiske mangfoldighed

Liden singrøn danner tætte tæpper og breder sig med sine krybende rodslående stængler. Den fortrænger den hjemmehørende flora og er dermed en trussel mod biodiversiteten. 

Påvirkninger på samfundet
Som alle invasive arter kan det være dyrt for samfundet at bekæmpe dem og derefter genoprette naturen. 

Påvirkninger i din have
Liden singrøn kan nemt overtage bede og andre områder af din have.  

Påvirkninger på dit helbred
Ingen virkninger er noteret.

Sådan bekæmpes planten

Liden singrøn kan være næsten umuligt at bekæmpe, hvis først den har spredt sig i naturen. Derfor er det vigtigt at sikre at den ikke spreder sig uden for haven. I haven kan du slippe af med det ved at trække eller grave den op. Sørg for at fjerne alle roddele. Planten kan også bekæmpes ved gentagende nedskæring, som i sidste ende vil svække planten så meget at den dør. 

Kemisk bekæmpelse
Liden singrøn bør ikke bekæmpes med kemiske bekæmpelsesmidler.

Håndtering af plantemateriale

Vær forsigtig, når du håndterer planteaffald og jordmasser, for at undgå spredning i naturen. 

Forvekslinger med liden singrøn

Liden singrøn kan forveksles med stor singrøn, Vinca major, som dog har væsentligt større blade og blomster, tykkere stængler og kraftigere vækst. 


Liden singrøn (tv.) kan forveksles med stor singrøn (th.). Men sidstnævnte har væstenligt større blade og blomster. Illustration Lizzie Harper.

Fakta om liden singrøn

•    Planten danner tætte tæpper og spredes med krybende udløbere. 
•    Ikke invasiv i Danmark
•    Findes vildtvoksende i næsten hele landet.


Illustration: Lizzie Harper