Spis brændenælderne
Brændenælder er meget delikate at plukke og bruge til suppe eller som et sundt grønt drys på pølse- og æggemadder.
Brændenælder er fine for sommerfugle, bl.a. nældens takvinge, men knap så rare for haveejeren, der kommer for tæt på og brænder sig på bladene.
Hvis du "dyrker" nælder i haven - med eller mod din vilje - kan du bruge dem i køkkenet. Her kommer to opskrifter:
Urtesalt med tørrede brændenælder:
Brændenældernes indhold af vitaminer og mineraler er i top. Det er bedst at høste brændenælder, når de er tørre, og de skal ikke vaskes. Derfor er det bedst kun at plukke de steder, hvor urterne er fri for snavs og jord. Fugtige eller våde urter bliver sorte og ubrugelige efter tørring.
Tørringen foregår udbredt på et stykke madpapir i et varmt, men ikke solfyldt rum. Det tager 3-4 dage, hvis urterne vendes jævnligt. Fald ikke for fristelsen til at lægge brændenælderne i en varm og solbeskinnet vindueskarm. De mister en del smag ved den hurtige tørring, og lyset får de grønne farver til at falme slemt.
Du kan også tørre brændenælderne i ovnen ved maks. 50 grader i 5-6 timer. Når brændenælderne er tørre, kan du kvase dem sammen med groft salt i en solid morter. Hæld urtesaltet på tætte glas, helst af mørkt glas, så den friske farve ikke falmer.
Brændenældesuppe til fire personer:
Vil du lave en god brændenældesuppe, er her en velafprøvet opskrift:
Ingredienser:
150 unge skud af brændenælder
1 stort finthakket løg
1-2 fed finthakket hvidløg
1 l god hønsekødssuppe eller 2 hønsebouillonterninger i 1 liter vand
Sådan gør du:
- Find en skarp urtekniv, handsker og en kurv frem, før du begynder at høste på et godt brændenældested. Skær de nye skud og blade af så langt nede ved jorden som muligt.
- Skyl nælderne, hvis de er beskidte.
- Pil bladene af stænglerne, det yderste, unge topskud kan du godt bruge, som det er.
- Hak dem fint med en skarp kniv.
- Svits hakket løg, hakket hvidløg og hakket brændenælde i smør eller olie.
- Suppe eller vand med bouillonterninger hældes over, når løgene er blevet klare.
- Suppen koger i 10-15 min. Og smages til med salt og friskkværnet peber.
- Spis suppen rygende varm, gerne med et godt brød til.