Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Kuglerobinie - hvor højt skal kronen sidde?

Kuglerobinie findes med kronen podet i forskellige højder på stammen. Det har betydning for, hvordan planten kan bruges i haven.

Kuglerobinie, Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’, kan ofte fåes med trækronen i forskellige højder fx med kronen 1,20 meter oppe ad stammen, eller med kronen 2 meter oppe.

Der er som regel betydelig forskel i prisen. Den laveste er klart den billigste, derfor er det fristende at købe den, men det er ikke sikkert, at det er det bedste køb. Det kommer helt an på, hvad træet skal bruges til.

Kronen flytter ikke opad

Hvis du kigger på stammen, kan du se en fortykkelse på det sted, hvor træet er podet ind på grundstammen. Lige netop der begynder træet at danne sin krone. Trækronen bliver med årene blot større, men den flytter sig ikke opad, fordi stammen ikke bliver højere.

Derfor skal du købe den dyre med trækronen podet i hovedhøjde, hvis du ønsker et træ, hvor du kan færdes nedenunder kronen. I fagsprog hedder det, at træet er ”podet på højstamme”.

Til gengæld skal du investere i den lave og billige, hvis du har brug for et lille pyntetræ ved terrassen eller i en krukke. Det kaldes et træ ”podet på halvstamme”.

Laurbærkirsebær, pil og kuglekirsebær er andre eksempler på træer der er podet på enten halvstamme eller højstamme.

Træer, der kan opstammes

Kun træer, der er podet helt ved jorden eller slet ikke podet, er det muligt selv at stamme op ved at fjerne sidegrene, efterhånden som de bliver lillefingertykke.

På den måde kan du flytte kronen højere og højere op, fordi træet danner en løsere krone af de forskellige grene, der udgår fra stammen højere oppe.