Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

En duft af kaprifolie

Kaprifolie er en dejlig klatreplanter, der blomstrer hele sommeren og dufter skønt i de lune sommeraftener.

Du kan med fordel udfordre lugtesansen, når du vælger planter til haven. Har du prøvet at gå i en have efter mørkets frembrud og mærke en tæt og krydret duft fylde hele haven? Du kan ikke se en pind, men du oplever udelukkende med næsen.

Så er der sandsynligvis en kaprifolie, Lonicera, der blomstrer i haven og spreder sin duft i aftenfugtigheden.

Det gælder om at sno sig

De fleste kaprifolier er slyngende planter, der snor stænglerne omkring alt, der er tyndt nok. Har kaprifolierne ikke noget at slynge sig omkring, slynger de sig i stedet om hinanden. Og på den måde kommer selv den kaprifolie, der ikke har et klatrestativ, også til vejrs. Det giver en plante, der mest ligner en stor kuppel af stængler, blade og blomster. 

Vokser kaprifolien langs et plankeværk eller for foden af et træ, kan du hjælpe stænglerne nænsomt til vejrs med stramme wirer, der er spændt lodret op på plankeværket. 

Nem at passe

Beskæringen af kaprifolier begrænser sig til at klippe klatreplanterne noget ind i vinterhalvåret og måske fjerne vildsomme eller pågående skud i løbet af sommeren, efterhånden som problemet viser sig.

Vokser kaprifolien som en busk klipper, du bare "kuplen" lidt ned om vinteren, så den hele tiden har muligheden for at skyde nye skud hele vejen rundt.

Kaprifolier trives på let og tung jord, på muld eller sand. Men er jorden meget sandet, vil de trives bedre, hvis de får en skovlfuld kompost ved plantningen eller bare oven på jorden her i efteråret.

Kaprifolierne er skovbundsplanter, der også tåler temmelig meget skygge. Der hvor du planter kaprifolier, får du frodighed og et lidt jungleagtigt udseende, hvis planterne har noget at slynge sig op ad.

Spis ikke bærrene - med mindre du er fugl

Kaprifolier sætter runde bær, der netop nu er fremme og lokker fugle til med sit røde frugtkød. Men bærrene er ikke egnede for menneskemaver - faktisk er de mistænkt for at være giftige.

Gode sunde sorter af kaprifolier med duft: 

  • Lonicera x americana - kraftig duft - moderat vækst, op til 3 meter.
  • Lonicera x heckrottii - fin duft - mere busket end slyngende, 2-3 meter.
  • Lonicera periclymenum - god duft - kraftig vækst, 4-5 meter.