Gå til hovedindhold
Fra plantemarked i Haveselskabet.
Hvert år holder Haveselskabet plantemarkeder over hele landet, hvor man kan møde op og bytte sig til eller købe planter. Foto: Jesper Carl Corfitzen
Artikel for alle

Havetips: Dyrk din have bæredygtigt

Få Haveselskabets tips og ideer til, hvordan du kan opføre dig resursebevidst og bæredygtigt i haven, samtidig med at du har det sjovt og dyrker din haveglæde.
Gusta Clasen - 
08. april 2015

Mange haveejere vil gerne opføre sig bæredygtigt og resursebevidst i haven. Men det er ikke altid let at vide, hvor det batter mest at sætte ind. Er det mon ved at lave sin egen kompost til blomsterkrukkerne, ved at bruge genbrugssten til den nye terrasse eller ved at bruge håndskubber i stedet for den motordrevne plæneklipper?

Det er svært at finde svar på - selv for eksperterne, mener Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabets Rådgivning.

- Der er ikke mange forskningsprojekter, der beskæftiger sig med havebrug, og resultaterne fra landbruget og gartnerierne kan ikke altid overføres til vores små haver. Derfor må vi som haveejere bruge vores sunde fornuft, fortæller eksperten fra Haveselskabet.

- Men samtidig skal det jo også være sjovt og nemt at dyrke sin have. Det er bedre at gøre den smule, man kan overskue, end slet ingenting, siger Jesper Carl Corfitzen.

Genbrugsguld – også i haven

I disse år er der rigtigt mange, som går på loppemarked og finder genbrugsguld. Og den trend er det helt oplagt at tage med udendørs her i havesæsonen, mener Gusta Clasen, der er havefaglig formidler i Haveselskabet.

- På loppemarkederne kan du finde mange fine ting, som kan bruges som beholdere til planter eller til at pynte i haven.

Foto: Jesper Carl Corfitzen

De senere år er genbrugstrenden også flyttet ind på de fine haveshows. I denne showhave fra det engelske Hampton Palace Court Flowershow er haven opdelt af et sjovt hegn, som er fremstillet af gamle tønder. Tønderne er fyldt med dekorative ting fra naturen og fungerer også som overvintrings- og yngleplads for havens insekter.

Gør et fund på årets plantemarkeder

Også når det gælder planter, er det muligt at finde gode fund på forårets plantemarkeder.

- At gå på plantemarked er både en hyggelig, billig og resursebevidst måde at få nye planter til sin have. Her sælger eller bytter haveejerne deres overskud af planter, og priserne er som regel meget fordelagtige. Det er muligt at finde alt fra almindelige haveplanter til sjældenheder, fortæller Gusta Clasen fra Haveselskabet.

Hvert år holder Haveselskabet plantemarkeder over hele landet, hvor man kan møde op og bytte sig til eller købe planter.

Du kan se alle Haveselskabets plantemarkeder her

Flere ideer til en resursebevidst have

  • Tænk lokalt. Dyrk spiselige planter i haven.
  • Behold haveaffaldet i haven og lav det til kompost, som forbedrer jorden. Brug fx komposten i krukker i stedet for at købe spagnum i sække.
  • Brug grene og kviste i et kvashegn. Havens pindsvin vil elske dig for det.
  • Gå på plantebyttemarked, og byt planter med andre, eller byt med dine naboer.
  • Opsaml regnvandet fra taget, og brug det til havevanding.
  • Hold høns og brug deres gødning i haven, i stedet for at købe gødningspiller i sække.
  • Hold ferie hjemme i haven, i stedet for at tage langt væk med fly.

Foto: Flickr

Hvis du har en flok høns i haven, kan du få omsat haveaffald til hønsegødning. Det sparer CO2 til produktionen af gødning i pilleform og til transporten hjem i bilen, og som bonus får du friske æg.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.