Gå til hovedindhold
Bjergskovranke, Klermatis montana.
Bjergskovranke, Klermatis montana. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Havetips: Klæd skuret på med en klematis

Bagsiden af haveskuret eller garagen er ofte et overset aktiv i haven. Her kan med lethed vokse klatreplanter, der klæder trævæggen eller muren på.
Laila Sølager - 
08. maj 2008

En plante, et espalier og ordentlig jord er det eneste, der skal til for at dække væggen opad haveskuret eller garagen.

Sådan gør du:

  1. Espalieret som klatreplanten skal vokse op af, består af smalle lister, der er hængt op på væggen, så det kan tages ned, når væggen skal males. Desuden sidder espalieret 2-4 cm ud fra muren. Det giver planten mulighed for at sno sig omkring listerne.
  2. Det er nødvendigt, at planten har et ordentlig bed at sende rødderne ud i. Det er altså ikke nok at fjerne en enkelt flise og sætte planten i det sand og grus, som ligger under fliserne. Der skal være et hul på mindst 50 x 50 x 50 cm.
  3. Grav al sand og grus op af hullet, og løsgør jorden i bunden af hullet med en gravegreb, der vippes frem og tilbage.
  4. Fyld derefter hullet med mørk muldjord tilsat kompost eller omsatte blade fra skovbunden. Giv også en håndfuld organisk gødning i det øverste jordlag.
  5. Plant klematissen, så der står ca. 5-10 cm dybede end den stod i potten, træd jorden let til og vand grundigt.
  6. Klip planten ned til 10-15 cm over jorden. Det lyder barskt, men netop denne hårde beskæring betyder, at planten skyder flere skud helt fra grunden. Dermed får du en plante, der har flere stængler ved jorden og bedre mulighed for at brede sig på espalieret.

Bjergskovranke

Der kan naturligvis gro mange forskellige klatreplanter op ad en væg. Her er det en bjergskovranke, Clematis montana, der dækker væggen. Den begynder at blomstre lige i begyndelsen af maj.

Det er en skovplante, som ynder jord med meget kompost og en let skygge ved jorden. Skyggen kan du lave ved at plante en lav busk foran bjergskovranken.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.