Gå til hovedindhold
Anemoner. Foto: Flickr / Tero Laakso
Anemoner. Foto: Flickr / Tero Laakso
Artikel for alle

Havetips: Skab en skovbund af anemoner

Hvorfor ikke kopiere det smukke forårsbillede af skovens naturlige bunddække, de hvide anemoner, og flytte billedet ind i haven?
Laila Sølager - 
16. april 2008

Fidusen med anemoner under store træer – eller buske – er, at de vokser og er fremme, indtil træerne får blade. Derefter bliver det for mørkt for anemonerne. Men de har allerede gjort det, de skulle, nemlig at vokse frem, blomstre, sætte frø og skyde nye skud under jorden. Så kan de godt takke af indtil næste forår.

I selv den mindste have kan du skabe en kunstig skovbund. Blot nogle få kvadratmeter jord, der ligger i skygge fra træer eller buske, er tilstrækkeligt.

Foto: Flickr

Sådan gør du:

Jorden skal bare være rig på forrådnende blade. Det bliver den, hvis du lægger dine sammenrevne blade under buskene eller træerne hvert år. Har du en kompost, er det godt at blande den op i bladmulden.

Du må ikke bare grave de hvide anemoner op uden at aftale det med skovens ejer. Men på planteskolen finder du i foråret masser af hvide anemoner, Anemone nemorosa, som er lige til at gå til. De fås endda i forskellige sorter: enkeltblomstrende eller fyldte, gule, blålilla eller hvide. Det er bedst at vente med at plante anemonerne, til de er visnet ned og gået ind i deres hvileperiode. 

Hvis du skal flytte rundt på anemonerne, er det bedst at graver planterne op i løbet af sommeren. Du skal have nogle stumper af anemonernes rodnet, kaldet rhizomer, med dig. De ligger som vandrette rodstokke lige under jordoverfladen og breder sig til alle sider. Herfra udgår trevler nedad i jorden. Plant rhizomerne i samme dybde, som du fandt dem i.

Anemoner trives bedst i skovmuld, dvs. en let og luftig jord med kompost og visne blade. Der er ingen pleje af de nyplantede anemoner. De breder sig langsomt over det tildelte område, hvis jorden passer dem. Hvert år lader du dine sammenrevne blade ligge som en 10-15 cm tyk dyne over anemonetæppet.