Gå til hovedindhold
Havtorn. Foto: Geograph.org.uk / Richard Sutcliffe
Havtorn. Foto: Geograph.org.uk / Richard Sutcliffe
Artikel for alle

Havtorn

Havtorn klarer næsten altid skærene, og dens bær bugner af C-vitaminer.
Laila Sølager - 
23. oktober 2008

Almindelig havtorn, Hippophae rhamnoides, er en gråbladet busk, som om efteråret får knaldorange runde bær, der sidder tæt på kvisten. De modne bær er ikke nogen fornøjelse at spise, før de har fået frost. De er meget stærke og snerpende, men efter en tur i fryseren, smager de noget bedre.

Bærrene tilhører de mest C-vitaminrige bær, vi overhovedet kan finde, men de indeholder også en masse andre vitaminer og antioxidanter. Blot et enkelt bær indeholder lige så meget C-vitamin som en appelsin!

Hvis man vil have bær, er det vigtigt at plante flere havtorn , så man sikrer, at der både er han- og hunplanter. Det er nødvendigt, for at hunplanterne kan blive bestøvet og sætte bær.

Havtorn. Foto: Flickr

Skab læ med havtorn

Havtorn kan bruges som læplante fx ved sommerhuset, hvilket den er fantastisk til, da den tåler både sandet jord, salt og vind. Plant den med en afstand på 1-1,50 meter – både mellem planterne og mellem rækkerne. Det vigtigste for havtorn er, at den får tilstrækkeligt med lys, så plant den et lysåbent sted.

Havtorn breder sig ved udløbere, og kan komme til at fylde meget. Det skal man være opmærksom på, når man planter den i haven.

Til juice, snaps og marmelade

Det er bedst at plukke havtorn om efteråret. For selv om bærrene bliver siddende længe på buskene, er de næsten umulige at plukke i hel tilstand efter et par nætters frost, fordi hinden bliver meget blød.

Brug en gaffel til at lirke bærrene af kviste og grene, mens du holder en pose under, så bærrene dropper lige ned i den. Alternativt kan du klippe det stykke gren af, hvor bærrene sidder og lægge grenen i fryseren. Når du tager ud den ud igen, er det nemt at løsne bærrene.

Det er nemt at få saften ud af bærrene. En lille snaps hver morgen af havtorn-juice dækker dagens behov for C-vitamin. Desuden er bærrene meget delikate at lave kryddersnaps af. Også gele og marmelade kan de bruges til – gerne i kombination med æbler.

 

Annonce