Gå til hovedindhold
Hemlock, Tsuga.
Hemlock, Tsuga. Foto: Flickr
Artikel - Gode planter

Hemlock - ydmyg og elegant

Ønsker du et lille og let nåletræ i baghaven er østamerikansk hemlock et godt valg. Den er både elegant og nem at have med at gøre.
Louise Møller - 
05. november 2013

Ved første øjekast ligner den et grantræ, men ser man nærmere efter, vil man opdage, at hemlock ikke er en gran. Den er helt sin egen. Et elegant nåletræ med små lysebrune kogler, korte nåle og en graciøs hængende top.

En sjældenhed i haven

Østamerikansk hemlock er en overset plante, som i Danmark er mest almindelig på kirkegårde og i større parker. Det hører desværre til sjældenhederne, at man støder på den i de danske haver, hvilket er en skam.

Så hvis du overvejer, hvilket type nåletræ du skal plante i haven, og ønsker dig et, som ikke bliver for stort, og som du med stor sandsynlighed ikke finder hos alle naboerne, så kan hemlock være et godt bud. Et smukt træ du kan have stor glæde af i fremover.

Nem og sund

Den har med sin begrænsede størrelse og elegante form mange forskellige anvendelsesmuligheder i haven. Den kan både trives i sol og skygge, og hvis blot den plantes i læ i en let, fugtighedsbevarende og næringsrig jord, er det en nem og sund plante. 

Østamerikansk hemlock - Fotograf: istockphotos

Lille træ med elegant vækst

Østamerikansk hemlock, Tsuga canadensis, stammer, som det latinske navn antyder, fra det nordøstlige Nordamerika, hvor træet vokser i de kølige og fugtige bjergegne. Her kan træet nå højder på 25-30 m. Her i landet ses de oftest som mindre bredtvoksende træer eller flerstammede buske, der sjældent bliver mere end 12-15 m i højden.

Den får små, hængende, fine kogler, der bliver siddende på træet et år inden de smides. 

Mange anvendelsesmuligheder i haven


Med sin elegante, pyramidale vækstform og lette skudbygning, tager den sig flot ud som solitært træ i haven, i gruppe eller i samspil med andre træer, buske og stauder.

Østamerikansk hemlock spænder vidt fra træer, over store flerstammede buske til små kugleformede buske med dværgvækst. 

Brug hemlock som overstander i skovbedet

Østamerikansk hemlock tager sig smukt ud som opstammet overstander i skovbedet. Træets lette og halvåbne vækst gør det muligt, i modsætning til mange andre nåletræer, at få andre planter til at trives nedenunder.

Bregner, hosta, storkenæb, skumblomst, asters og canadisk hønsebær kan skabe en frodig og blomstrende bund under det elegante nåletræ. 

Hemlocksorter med dværgvækst


Der findes flere sorter af østamerikansk hemlock med dværgvækst, som er særdeles velegnede i forgrunden af et bed i selskab med andre buske og stauder. Sorten ’Jeddeloh’ leder tankerne hen på et lille springvand. Midten af planten er lidt fordybet i forhold til de overhængende bløde grene. 

Den står flot sammen med den lave astilber, bispehue eller andre stedsegrønne buske f.eks. den flade almindelig taks, Taxus baccata ’Reapandens’ eller krybende ene, Juniperus horizontalis. 
Den lille kugleformede sort Tsuga canadensis hemlock ‘’Minuta’ bliver kun 20 cm høj på 10 år, og er derfor meget anvendelig på gravsteder, hvor der ofte ikke er meget plads. 

Hemlock ’Jeddeloh’ - Fotograf: Flickr

Også smuk alene  

Hvis pladsen tillader det, er hemlock et fantastisk solitært træ i haven. Når den får lov at udvikle sig uden konkurrence fra andre planter, viser den sig fra sin smukkeste side og kan være et karakterskabende element i haven.

Undgå beskæring 

Ligesom de fleste andre nåletræer er hemlock smukkest, når den ikke beskæres. Selvom det sjældent bliver et kæmpe træ, er det alligevel vigtigt at overveje placeringen nøje, inden den plantes, så den ikke skal flyttes efter få år. 

Til gengæld kan hemlock stammes op, hvilket kan være rigtig smukt, fordi stammen kommer til at træde tydeligere frem. For at bevare harmonien mellem træets højde og kronens størrelse siger en tommelfingerregel, at træet efter en opstamning skal bestå af en tredjedel stamme og to tredjedel krone. Derfor er træets alder og højde også bestemmende for, hvor meget træet kan stammes op.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.