fbpx Hjælp bier og sommerfugle gennem vinteren | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Sommerfugl i blå blomst.
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Artikel for alle

Hjælp bier og sommerfugle gennem vinteren

Som haveejer kan du gøre meget for at hjælpe bier, sommerfugle og andre nyttige insekter gennem den kolde tid.
Gusta Clasen - 
11. september 2013

Humlebier, sommerfugle, biller og andre insekter kan overvintre i hule stængler, en brændestabel eller i en dynge sten.

Hvis du lader staudernes frøstande stå og lader de visne blade ligge her om efteråret, vil din have rumme en stor rigdom af huller og sprækker, hvor havens insekter og smådyr kan overvintre trygt og lunt.

Kartebolle. Foto: Niels Ole Dam

Dekorativt logi til bierne

Især bierne har brug for lidt hjælp. De er nemlig i stærk tilbagegang i hele Europa, og det er skidt for haveejerne, for bierne er vigtige, når havens frugter og bær skal bestøves.

Det er ikke alle bier, der bygger kuber ligesom honningbier og hvepse. Humlebier og andre enlige bier bor i huller i jorden, mellem sten eller i visne plantestængler og hule træstammer. Disse bier kan du hjælpe ved at sørge for, at der er egnede steder, hvor bierne kan bygge bo, og hvor de kan overvintre i ly for kulden om vinteren.

Du kan sagtens hjælpe bier og samtidig have en smuk have. En bunke strandsten eller et stengærde er et dekorativt indslag i haven, og rummer samtidig mange huller og sprækker, hvor bierne kan overvintre. Det samme gør en brændestabel eller en kvasbunke.

En stendynge eller en kvasbunke er et godt overvintringssted for havens dyr, og kan samtidig være et dekorativt indslag i haven. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.