Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Hjælp havens dyr gennem vinterkulden

Her får du seks tips til, hvordan du kan hjælpe dyrene i din have gennem vinteren.
Susanne Harding - 

Dyrene i haven har det ikke let om vinteren, hvor de har svært ved at finde mad og vand. Nogle æder sig tykke og fede, mens der stadig er føde nok, og opbygger fedtdepoter de kan tære på. Andre dyr har travlt med at samle forråd, de kan leve af i den fødeknappe tid, og så er der også de mest sårbare, der skal søge efter føde hver eneste dag for at overleve. 

Alle har de brug for læfyldte, uforstyrrede steder, hvor de kan gå i dvale i fred eller søge ly i frostnætter og hårde vinterdage uden at fryse ihjel. 

Her får du seks tips til, hvordan du kan hjælpe dyrene i din have gennem vinteren:

1) Bær, frø og skjulesteder

Hvis haven skal være et ideelt vinterkvarter for dyrelivet, skal den indeholde bærbærende træer og buske og vinterstandere med næringsrige frø, der giver gode fødemuligheder for fugle og egern.

Gode træer og buske kan fx være røn, bærmispel, paradisæble og tjørn. Og den skal rumme tæt vegetation, et solidt bunddække og nogle kvasdynger, der giver vinterskjul for pindsvin, padder og krybdyr. 

Læs også: Gør haven attraktiv for fuglene 

Rønnebær er fine - og god mad til fuglene.

2) Lad stauderne stå

Småfuglene bruger meget energi på at finde føde om vinteren. Det er ofte svært for dem at finde mad nok, og ved foderbrættet kan de let tabe kampen med de større fugle. 

Lad de visne frøstande i staudebedet stå til gavn for småfuglene.  Her kan de forsyne sig med næringsrige frø, og i vinterstanderne gemmer sig et mylder af små overvintrende insekter, som fuglene kan mæske sig i. Og så ser de fantastiske ud, når de står med rimfrost og sne i haven.

Stilits finder frø i staudernes visne frøstande. - Fotograf: Istockphotos

3) Drikkevand i frostvejr

Fugle har ikke kun behov for føde om vinteren, de skal også have noget at drikke. Når frosten får rigtig fat, lider havens fugle stærkt under manglen på vand, og det kan være svært at holde fuglebadet frit for is.

Det kan være en god idé at investere i en varmeplade, som dem man bruger til vandautomaten i hønsehuset. Sørg for at den er godkendt til udendørs brug. Sæt den under et fladt metalfad – så har fuglene adgang til vand hver dag vinteren igennem. 

Rødhals, der forgæves søger efter vand i et frossent fuglebad. - Fotograf: Flickr

4) Et vinterhi til pindsvinet

I oktober-november finder pindsvinet sit vinterhi. Det kan være i kompostbunken eller i en tæt dynge kvas i et uforstyrret hjørne af haven. 

Pindsvin

Du kan nemt hjælpe pindsvinet ved at købe et færdigbygget pindsvinehus eller bygge et selv: 

  • Sæt en lille trækasse (fx en frugtkasse) med bunden i vejret et roligt sted.
  • Læg et bræt eller et stykke plastik over og dæk med lidt jord og et læs visne blade. 
  • Lad der være en åbning på ca. 10 x 10 cm ind til hulen.  
  • Giv hulen et lunt for af græs og visne blade.

Læs også: Byg et vinterhi til pindsvinet  

Pindsvinehus. - Fotograf: Flickr

5) En hule til skrubtudsen

Skrubtudsen har sommeren igennem ædt sig stor og fed i snegle, larver og insekter, og nu går den i vinterdvale. Her er det godt, hvis din kompostbunke er så stor, at den er frostfri inde i midten, så er den nemlig et godt vinterhi for skrubtudser og andre padder. 

Ellers graver skrubtudsen sig ned i en jordhule, det kan være under en flise eller i drivhuset. Prøv at grave en bunke sten halvt ned i jorden – skrubtudsen vil være glad for at tilbringe vinteren under dem uden at blive forstyrret.

Tudse i komposten. - Fotograf: Flickr

6) En restaurant til egernet

Egernet sover ikke vintersøvn. De samler forråd, men nøjes ikke med det, de har gemt rundt omkring i haven - de går også hårdt til mejsekuglerne, foderbrættet og fuglenes foderautomater, så hvorfor ikke i stedet byde egernet på vintermad i dens helt egen restaurant? 

Køb en færdigbygget egernrestaurant på nettet, eller byg den selv. Fyld den med hasselnødder, jordnødder eller agern, og du kan fornøje dig ved synet af egern, der selv ”åbner døren” og fisker nødderne frem.

Egern besøger automat med foder. - Fotograf: Flickr