Gå til hovedindhold
Admiral sommerfugl på kæmpejernurt. Foto: Flickr
Admiral sommerfugl på kæmpejernurt. Foto: Flickr
Artikel for alle

Hjortetrøst og andre gode sommerfugleplanter

For at sommerfuglene skal trives i din have, skal der være et duftende og farvestrålende blomsterflor sæsonen igennem. Her får du portrætter af seks af de bedste sommerfugleplanter.
Susanne Harding - 
16. juli 2015

De fleste kender til sommerfuglebusken, men den er blot en af de smukke planter, du kan plante for at tiltrække dagpåfugleøje, blåfugl, aurora og andre smukke sommerfugle til din have.

Her får du et portræt af seks gode sommerfugleplanter:

1) Plettet hjortetrøst (Eupatorium maculatum)

Kraftig staude på 1,5-2 m i højden, som er en af de bedste sommerfugleplanter til haven. Den blomstrer fra august til oktober med store, mørkrosa blomsterstande, der har en sød, krydret duft. 

Plettet hjortetrøst er en høj og rank plante med mørkerøde stængler, der giver en flot kontrast til det tætte løv af lancetformede, kransstillede blade. Plantet i en større gruppe giver den haven et udtryk af stor frodighed. Den trives bedst på fugtig jord i sol eller halvskygge og er derfor et godt valg til et fugtigt bed, til bredden af havedammen eller i et regnbed. 

Plettet hjortetrøst - Fotograf: Flickr

Her vil den være et både smukt og markant indslag sammen med for eksempel kattehale og hvid fredløs. Den kan godt klare sig i et staudebed i almindelig, næringsrig havejord, hvis den ikke er for tør, men den udvikler sig flottest i fugtig jord. Kan formeres ved frø, stiklinger og deling. 

Også de beslægtede arter rød hjortetrøst, Eupatorium purpureum, og ikke mindst den vilde hamphjortetrøst, Eupatorium cannabinum, er gode sommerfugleplanter.

2) Pil (Salix)

Træ/busk på 1-10 m i højden. Pil er en vigtig nektarkilde for overvintrende sommerfugle i det tidlige forår. Nogle arter blomstrer allerede i marts, blandt andet spydpil og seljepil. Bladene er desuden vigtige som foder for larverne af mere end 100 forskellige sommerfuglearter. 

Pil - Fotograf: Gusta Clasen

Pil findes i mange forskellige arter og sorter, som har stor prydværdi i haven på grund af deres smukke vækstformer, dekorative bark og dunede blomsterstande (“gæslinger”). Blomsterne indeholder store mængder nektar; især hanblomsterne er meget dekorative med iøjnefaldende, gule støvdragere. 

Det er en robust og sund plante, som trives bedst i fugtig jord i sol. Den gror også fint i en stor potte, blot den vandes godt. Visse arter, især de lave, krybende arter, klarer sig fint på mere tør jord og kan vokse i stenbedet.

3) Mørk blåskæg (Caryopteris x clandonensis) 

Løvfældende, lav busk på cirka 1 m i højden. Planten får lavendelblå blomster i tætte kvaster fra august-september, til frosten sætter ind, og den er en af sommerfuglenes mest yndede buske her sidst på sommeren. 

Væksten er let overhængende og yndefuld, bladene lancetformede og duftende. Mørk blåskæg foretrækker at vokse i let og tør jord på et lunt sted med læ, og den er også fin i store krukker. 

Mørk blåskæg. - Fotograf: Flickr

Planten kan fryse delvist tilbage om vinteren, men det er normalt ikke et problem, da den skyder villigt fra grunden om foråret og blomstrer på etårsskuddene. I hårde vintre bør den dog vinterdækkes. 

Også den nært beslægtede grå blåskæg, Caryopteris incana, er yndet af sommerfuglene. Dog blomstrer den så sent på året, at blomstringen kan slå fejl, hvis frosten kommer tidligt.

4) Havepurpursolhat (Echinacea purpurea)

Staude på 60-90 cm i højden, som findes i et utal af smukke sorter i strålende farver fra hvid og sart gul over gulorange til stærk pink og dyb purpurrød, ja endog limegrøn. De blomstrer længe, fra juli til oktober, og især sorter i purpurviolette farver er attraktive for sommerfuglene. For eksempel kan sorten ‘Magnus’ anbefales. 

Havepurpursolhat 'Magnus'.

Purpursolhat stammer fra steppeområder og trives derfor bedst på en tør, men næringsrig jord i solen. Den er fin både som solitærplante, i præriebedet og i det vilde staudebed, og den vil stå smukt sammen med andre gode sommerfugleplanter som sankthansurt, salvie og mandstro.

Det er nødvendigt at luge omkring planten, da de oprette, stive stængler med spredte blade ikke dækker jorden. Kan formeres ved frø eller deling i foråret.

5) Kæmpejernurt (Verbena bonariensis)

Enårig plante, som bliver op til 1,5 m høj. Kæmpejernurts popularitet hos sommerfuglene kan næsten sidestilles med sommerfuglebuskens, og samtidig er den usædvanlig smuk og vil passe ind i næsten enhver have. 

Væksten er opret med stive stængler og mørkegrønne, savtakkede blade. Den blomstrer fra august til oktober med lilla blomster i små skærme. Kæmpejernurt trives i almindelig, veldrænet havejord og kan stå stort set overalt i haven, hvor der er fuld sol. 

Kæmpejernurt - Fotograf: Flickr

Med sit lette præg passer den fint ind i et lidt vildt staudebed eller sammen med lette græsser. Den klarer sig også fortrinligt i krukker. Den kræver ingen særlig pasning og har kun brug for en ekstra sjat vand, hvis det bliver meget tørt. 

Den er enårig, men kan selvså sig. Kan også forspires indendørs i februar-marts og udplantes i haven i maj. Frøene kræver frost for at spire, så de skal en tur i fryseren, før du sår.

Havemerian - Fotograf: Flickr

6) Havemerian (Origanum majorana) 

Enårig plante, der bliver 20-30 cm høj. Det er den af vores krydderurter, der lokker flest sommerfugle til haven. Den blomstrer i juni-juli med hvide til svagt lyserøde blomster i små skærme på en spinkel stængel med små, aromatiske blade. 

Havemerian trives i næringsrig jord på et sted med sol og læ – den tåler ikke udtørring. Er fin i køkken- og urtehaven, hvor den vil tiltrække et mylder af nyttige insekter, men da den er så smuk, kan den også sagtens bruges som prydplante sammen med stauder og græsser eller i krukker på terrassen. 

Andre krydderurter med rosa, lilla og blåviolette blomster såsom oregano, mynte, salvie og anisisop er også fine sommerfugleplanter.

Giv HAVEN som julegave

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.