Gå til hovedindhold
Orange julekugle på juletræ
Foto: Gusta Clasen
Artikel for alle

Hold juletræet friskt med kodimagnyl

Kodimagnyler kan andet end at redde dig fra en hovedpine. Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du holder dit juletræ friskt gennem julen - og det er på piller.
Gusta Clasen og Jesper Cortfitzen - 

Mange har formentlig oplevet at stå med et halvvissent juletræ uden nåle, allerede inden det første hjemmeflettede julehjerte var hængt på grenen. Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du holder træet friskt, så det står smukt langt efter, at julefreden har sænket sig. 

Køb et friskt træ, og stil det i en spand vand

Første skridt på vejen til et friskt og duftende juletræ i stuen er, at du køber et træ, som er friskt fældet. Den mest sikre måde er, at du selv - sammen med resten af familien - tager ud og finder træet, og fælder det.

På den måde er du sikker på, at det er helt friskt og dermed holder længst. Nordmannsgran holder længst på nålene, men en rødgran kan sagtens stå inde i små 10 dage,  stort set uden at tabe nåle. Hvis blot du finder et friskt træ og passer på det, som om det var en buket blomster.

Når træet er fældet og hjembragt, stiller du det udenfor et sted med læ i en spand vand. På den måde fordamper der mindst muligt vand fra nålene.

Når træet skal pyntes

Skal juletræet ind i den varme stue flere dage inden juleaften for at pryde din julestue med al sin glans, er det en god idé at skær mindst 1-2 cm af den nederste del af juletræets stamme. Det sikrer, at træet kan trække vand op og holder dermed nålene ekstra friske. 

Sæt træet i en juletræsfod med vand, og tilfør friskt vand hver dag. Det er fuldstændigt som en buket blomster, der skal have friskt vand hver dag for at holde længere. Store træer kan sagtens fortære et par liter vand i døgnet.

Stik dit træ en kodimagnyl

Ja, du undrer dig sikkert, men den er god nok. Rødgran, omorika og blågran holder længere på nålene, hvis du plopper 1-2 brusetabeletter i vandet. Dog skal det være hovedpinepiller, der indeholder acetylsalicylsyre som for eksempel i kodimagnyler.

Placér dit træ rigtigt

Når træet først er kommet ind, er det en stor fordel at holde det så langt fra direkte varmekilder som muligt fx brændeovne og radiatorer. Varmestrålingen udtørrer træet hurtigt, stil derfor træet lidt væk fra direkte varme.

Hvis du stiller træet på et lille tæppe, er det langt nemmere at indsamle de nåle, der næsten uomtvisteligt vil drysse, og du undgår snavs og harpiks på stuegulvet.

Overholder du disse små forholdsregler, er du garanteret et glamourøst juletræ med nåle, som du kan have stor glæde af helt i det nye år. 

Glædelig Jul.

 

 

 
Annonce