Gå til hovedindhold
Foto: Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen
Artikel - Havetips

Hold varmen i haven med en juletoddy

Få opskrifter på to forskellige gode og varme toddy, som du kan tage med ud på en vintertur i haven.
Adam Engel. - 
02. november 2018

Bare fordi haven er blevet brunere og graderne markant er faldet, er haven jo ikke lukket ned. Den kan nydes på alle årstider. Lige nu er ingen undtagelse – måske kræver det lidt bedre fodtøj, en ekstra trøje og en varm kop kaffe - eller noget der varmer lidt mere i storetåen.

Vi har fået Adam Engel – forfatter til bogen ”Vild saft” og ”Toddy punch” - til at lave to lækre toddyer til havebrug. Vælg mellem juletoddy med kirsebær og brombær.

Foto: Chris Tonnesen

Juletoddy med kirsebær

Toddy’en blander årets søde høst af kirsebær med norsk fadlagret Linie Akvavit, svensk Caloric Punch, som er en krydret likør, der leder tankerne hen på gløgg, og så Frederiksdals syrlige og lækre Kirsebærvin.

Toddyen tager ingen tid at lave, men er et fremragende alternativt til julens gløgg. 

Det skal du bruge:

Juletoddy til fire personer:

  • 8 spsk. kirsebærsyltetøj
  • 5 dl Caloric Punch (eller anden svensk Punch)
  • 4 dl Frederiksdal Kirsebærvin
  • 1 dl Linie Aquavit
  • 4 stjerneanis

Foto: Chris Tonnesen

Sådan gør du:

1) Hæld den hjemmelavede kirsebærsyltetøj eller sovs i en gryde sammen med Punchen og kirsebærvinen. 

2) Kog det op, og rør syltetøjet helt ud i væsken. 

3) Lad det simre i fem minutter, hvorefter du sigter drikken gennem en si. 

4) Hæld Linie Aquavit i den lune drik, og servér den med det samme med en stjerneanis i hvert glas. 

Brombær-toddy

God til havevandring i december. 

Foto: Chris Tonnesen

Det skal du bruge:

Til 6 personer:

300 g honning
4 nelliker
2 kardemommekapsler
1 tsk. tørret ingefær eller 3 spsk. finthakket frisk ingefær
2 kanelstænger
1/4 muskatnød
400 g syltede brombær (kogt sammen af 1/2 del vand og 1 del sukker til 1 del brombær)
1 dl mørk rom
2 l vand (eller solbærvin)

Foto: Chris Tonnesen

Sådan gør du:

1) Knus krydderierne i en morter, og hæld dem i en gryde.

2) Lad krydderierne tørriste kortvarigt i gryden, før de resterende ingredienser, undtagen rom, tilsættes.

3) Lad det koge op under konstant omrøring, indtil al marmelade og honning er fuldstændig opløst.

4) Sluk for blusset, og lad det trække under låg i en times tid.

5) Sigt drikken og varm den op igen. Du kan også hælde drikken på flasker, som du kan stille i køleskabet og varme op igen, når du skal bruge den.

6) Tilsæt mørk rom umiddelbart før servering.

7) Pynt med et bredt stykke skal skåret af en appelsin med et par nelliker i. 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.