Gå til hovedindhold
Buketter med timian og salvie.
Foto: Laila Sølager
Artikel - Sådan gør du

Høst og gem krydderurterne

Her i juli er det tid til at høste krydderurter, hvis du vil gemme til vinteren.
Laila Sølager - 
29. juni 2007

Krydderurterne smager bedst, før de går i blomst, men er det allerede sket, kan du skære blomsterne af og vente 1-2 uger, før du høster bladene.

Det er bedst at høste, når der ikke er for meget fugt eller dug på urterne. På den anden side skal du ikke vente, til middagssolen står højt på himlen. For i varmen fordufter mange af de attraktive, æteriske olier, som vi gerne vil bevare.

Tørrede urter - sådan gør du:

  • For at bevare så meget smag som muligt i dem, skal du ikke vaske dem, når de er høstet. Derfor er det bedst at høste på et tidspunkt, hvor planterne er tørre og ikke fyldt med opsprøjtet jord. 
  • Klip små bundter af de grønne blade eller stilke. Du holder dem sammen med et stykke bast, der er lagt dobbelt, så det danner en løkke. Den kan strammes mere eller mindre i takt med at urterne tørrer ind og fylder mindre. 
  • Ryst de små løse bundter fri for smådyr, og hæng dem bagefter på et mørkt, men luftigt sted. Har du et mørkt redskabshus med gennemtræk, er det helt ideelt. Det er vigtigt, at urterne ikke får sol, da det vil få de æteriske olier til at fordampe. Hold øje med bundterne, så de ikke mugner.
  • For de flerårige krydderurter gælder, at du max. må klippe 1/3 af planten. Det gælder rosmarin, salvier, timian, citronmelisse, mynter, fransk estragon, havemerian, oregano og mange andre, der overvintrer år efter år. De to sidstnævnte høstes med blomsterknopper lige nu, før de springer ud.
  • De et eller to-årige må du klippe helt ned. Det er f.eks. basilikum, persille, purløg og kinesisk purløg. Basilikum er dog indrettet sådan, at der skal være et bladpar tilbage nederst på stænglen, så nye basilikumblade kan bryde frem herfra.
  • I stedet for at høste til krydderihylden af de et-årige urter, kan du plante nogle småplanter i potter og stille dem inde eller i drivhuset, når sommeren går på hæld.

Krydderurter i fryseren

Det er meget effektivt at fryse mange af krydderurterne. Så beholder de smagen og de fleste vitaminer. Persille, dild, kørvel, citrongræs, fennikel, oregano, merian, purløg og mange flere er meget velegnede til fryseren. 

Godt tilbud - kun i september

Få 10 numre af magasinet HAVEN og flere skønne gaver til en samlet værdi af 993 kr. Din pris: 595 kr.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds