Gå til hovedindhold
Grushave gravel garden
Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Hvad er en grushave?

En grushave er en helt særlig havetype hvor de tørketålende planter trives. De særlige vækstbetingelser gør at planterne trives selv i perioder med ekstremt vejr. Desuden kræver den et minimum af vedligeholdelse.
Louise Møller - 
07. september 2020

På engelsk bruger man udtrykket ’gravel garden’ og det tætteste vi kan komme på et dansk udtryk for det, er grushave. Det lyder måske ikke særlig flatterende, og måske får man et billede af en gold og brun have. Men en grushave er mere end bare grus og ved nærmere bekendtskab, så vinder grushaven alligevel mange haveelskende hjerter. 

I en grushave består de øverste 8-10 cm af vasket grus, som lægges ovenpå muldjorden inden der plantes. Dermed skabes der nogle helt særlige vækstbetingelser, som er særligt egnet til tørketålende planter og planter der trives med et lavt niveau af næring i jorden. Gruset er med til at dræne overskydende vand væk i regnfulde perioder. Samtidig beskytter gruset muldlaget mod udtørring i varme og tørre perioder og vanding er derfor ikke nødvendigt. På den måde bliver planterne bedre rustet til at klare det ekstreme vejr vi oplever fra tid til anden. 
Gruset har desuden den fordel at ukrudt har svært ved at få fat, og det der alligevel spirer frem, er ganske nemt at hive op med rod. 

Haveselskabets have grushave

Alle kan have en grushave

Den mest solrige plet i haven er det perfekte sted til en grushave. Til gengæld har jordbunden ikke den store betydning, fordi planterne i grushaven netop kan gro under det man normalt vil kalde ugunstige betingelser, altså en tør, stenet og næringsfattig jord. 

De færreste haveejere i Danmark har sådan en jord i haven, og derfor kræver det en ekstra indsats når grushaven skal anlægges. Det betyder dog også, at uanset hvilken jord man har i haven, vil man have mulighed for at etablere en grushave. 

Ovenpå muldjorden udlægges et lag vasket grus på 8-10 cm, som planterne plantes i. Man kan med fordel grave det øverste lag muldjord af, inden gruset lægges ud. På den måde får man fjernes ukrudtsfrø og rødder fra flerårigt ukrudt som skvalderkål og tidsler. 

Planterne i grushaven

I en grushave trives de solelskende, tørketålende planter og de planter der kan gro selvom der ikke er meget næring i jorden. Mange af de planter som trives i grushaven kender vi fra Middelhavsområdet, og det er også den stemning der kan skabes ved at vælge den rette sammensætning. Planterne trives på trods af varme og ugunstige vækstbetingelser. Det er både stauder, buske, prydgræsser, blomsterløg og enkelte klatreplanter. 
 
Planterne kræver ikke meget vedligeholdelse når først de har fået fat. De første to år efter plantning kan det blive nødvendigt at vande i tørre perioder. Herefter kan planterne klare sig uden vanding.  

Grushaven i Haveselskabets have

I 2019 blev der i Haveselskabet have på Frederiksberg anlagt en grushave. Poul Petersen fra Overdam planteskole har stået for design og plantevalg. 
Før var dette haverum svært at vedligeholde, fordi jorden var inficeret med skvalderkål. Derfor blev det øverste muldlag skrabet af, og der blev udlagt såkaldt filtermuld, som er en ukrudtsfri og forholdsvis næringsfattig jord. Herefter blev der udlagt vasket grus som planterne blev plantet i. 
I 2020 er haven vokset rigtig fint til, og nu fornemmer man havens særlige sydlandske stemning.

Haveselskabets have grushave

Planteliste for grushaven i Haveselskabets have

Buske
Bjergsydtaks, Podocarpus nivalis
Krybefyr, Pinus pumila 'Jeddeloh'
Kæmpethuja, Thuja plicata 'Whipcord'

Stauder
Hedebjergmynte, Calamintha nepeta
Japanmalurt, Artemisia schmidtiana 'Nana'
Kranssalvie, Salvia verticillata 'Purple Rain'
Mandstro, Eryngium yuccifolium
Prærieasters, Symphyotrichum turbinellum (syn. Aster turbinellus)
Sankthansurt, Hylotelephium telephium ’Matrona’ (syn. Sedum telephium 'Matrona')
Smalbladet timian, Thymus serphyllum 'Coccineus'
Småblomstret salvie, Salvia nemorosa 'Caradonna'

Græsser
Blåaks, Sesleria 'Greenlee'
Efterårsblåaks, Sesleria autumnalis
Fjergræs, Celtica gigantea (syn. Stipa gigantea)
Lampepudsergræs, Pennisetum orientale 'Tall Tails'
Liden præriegræs, Schizachyrium scoparius 'Standing Ovation'
Star, Carex speciosa 'Vulkan'
Star, Carex testacea
Sølvaksgræs, Achnatherum calamagrostis 'Lemberg'

Løg
Kantet løg, Allium senescens 'Glauca'

Grushaven i Haveselskabets Have er blevet til med støtte fra Havefonden af 2007 og planterne er leveret af Overdam Planteskole.  

Haveselskabets have grushave 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.