Gå til hovedindhold
Hvid fredløs.
Hvid fredløs. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Hvid fredløs

Hvid fredløs er en dejlig staude til fugtige forhold på steder, hvor den gerne må brede sig.
Laila Sølager - 
17. august 2007

Der er altid et vældigt leben omkring hvid fredløs, Lysimachia clethroides. Blomsterne er nemlig et yndet udflugtsmål for sommerfugle, bier og andre nektarelskende insekter.

De hvide blomsteraks har et gåsehals-lignende svaj og strækker sig efter lyset, så de ligner en hel flok gæs. Om efteråret får hvid fredløs smukke gule og gyldne farver i løvet, før det falder af i november. Planten bliver omkring 70 cm høj.

Hvid fredløs vokser fint i både sol og halvskygge. Den har rødderne temmelig øverligt og tåler derfor at vokse lidt fugtigt. 

Som de øvrige fredløs, er det en lidt aggressiv plante, der breder sig ved rodskud over større arealer. Netop derfor er hvid fredløs velegnet som selvplejende plante i forgrunden af busketter eller i en rand langs læhegn.

Vil du have hvid fredløs i baggrunden af staudebedet, kan du grave en stor plastikspand med planten ned i jordniveau, så holder den sig indenfor den tildelte plads. Husk, at der skal være et stort hul i bunden af spanden.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.