Gå til hovedindhold
Lav på frugttræ
Lav på frugttræ. Foto: Stock.xchng.
Artikel for alle

Hvorfor kommer der lav på frugttræer?

Lav er tegn på, at luften ikke er forurenet, men kan også skyldes dårlig vækst hos træerne.
Magnus Gammelgaard Nielsen - 

Det er fuldstændig rigtigt, at forekomsten af lav kan være et kendetegn på, hvor ren luften er. Dels bestemmer luftforureningen, hvilke arter af lav der kan vokse hvor, men også hvor godt de vokser.

Det er dog samtidig rigtigt, at lav på frugttræer ofte ses i tilfælde, hvor træerne ikke vokser særlig godt. Det er ikke lavets skyld, at træerne vokser langsomt, men skyldes, at træerne for eksempel står i skygge, står i vandlidende jord eller på anden måde står under dårlige forhold.

Et frugttræ, der står i fuld sol, åbent og luftigt og med optimale forhold for rødderne, vokser ret hurtigt, og stammerne strækker sig. Da lav vokser langsomt, har det svært ved at etablere sig på den slags sunde træer. Derfor kan man sige, at forekomst af store mængder lav på frugttræer er et indirekte tegn på, at træet ikke har det optimalt. Men det er altså ikke lavet, der er skyld i misvæksten.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.