Gå til hovedindhold
Gåsebille
Foto: Wikimedia
Artikel for alle

I juni sværmer gåsebillerne

Gåsebillelarverne fra sidste år er udviklede til voksne biller, der kommer op ad jorden her i juni.
Allan Vest - 

Gåsebillen er ca. 10 mm gulbrun eller rødbrun, med grågrønt metalglinsende hoved, forbryst og underside.

Den er et dagsdyr, der sværmer i fuld solskin og kan gøre skade ved at gnave i blomsterknopper og blade på blandt andet frugttræer roser og løvtræer. Det er dog en meget ringe og ubetydelig skade, sammenlignet med den skade larverne forvolder på plænen.

Når billerne har parret sig, vil hunnerne sværme over plænen, især på sandede arealer, og lægge sine æg. Fjorten dage senere klækkes disse æg og ud kommer larverne.

Gåsebillelarve. Foto: Turfgrass

De er først herefter, det kan lade sig gøre at bekæmpe skadedyret. Hvis gåsebillelarverne volder problemer i haven, så er der forskellige måder at bekæmpe dem på. 

Den biologiske går ud på at udvande såkaldte nematoder, som er mikroskopiske små rundorme, over plænen. Det er vigtigt at følge brugsanvisningen og det er også vigtigt at vide, at det er svært at få en tilstrækkelig effektiv virkning.

Den forebyggende har flere tilgangsvinkler. Der er muligheden for at tromle græsplænen om foråret, tilførsel af kompost til sandede jorder og opsætning af stærekasser for at få stærene til at æde larverne. Selve æglægningen kan eventuelt forhindres ved at udlægge et net over de udsatte arealer.

 

Bekæmpelse af gåsebillelarver

I Haveselskabets webshop kan du købe (med forbehold for udsolgt) nematoder til bekæmpelse af gåsebillelarverne. Larverne bekæmpes fra ultimo juli til medio sept. 

Du kan se mere her - linket sender dig til webshoppen og kategorien "Giftfri bekæmpelse af skadedyr". Der er 2 pakkestørrelser: 10 m2 og 50 m2. 

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.