Gå til hovedindhold
Foto: Louise Møller
Foto: Louise Møller
Artikel for alle

Fem gode ideer til at få en nem have

Her får du fem gode ideer til, hvordan du gør din have nemmere at passe - uden at den bliver kedelig.
Louise Møller. Opdateret 2021. - 
01. februar 2019

Når tiden er knap eller kræfterne få, kan der være brug for at indrette haven derefter. Men en nem have behøver bestemt ikke at være kedelig. Her får du fem nemme ideer, og i magasinet HAVEN kan du her i marts se mange flere eksempler på gode og nemme løsninger.

Får du ikke allerede magasinet? Så bestil det her. Kun 345 kr. for 5 numre.

Idé 1: Hold jorden dækket

Vil man have en have, der er nemmere at passe, så er bunddække et vigtigt element. Hvis jorden er bar, har ukrudt alle muligheder for at spire og gro, og inden man få set sig om, er det knæhøjt, og parat til at smide tusindvis af frø. 

Bunddække kan se ud på mange måder. Der findes mange forskellige planter, både buske og stauder, der kan bruges som bunddække.

Bunddække bestående af vedbend og klatrehortensia forhindrer ukrudt i at spire. Selvsåede akeleje vokser op igennem og giver farve i forsommeren. Foto: Louise Møller.

I et veltilrettelagt staudebed, hvor planterne står så tæt, at de når sammen, kommer der ikke meget ukrudt. Endnu nemmere er det, hvis man vælger stedsegrønne bunddækkeplanter. Når først, de er etablerede, dækker de jorden året rundt, og passer i store træk sig selv.   

Køkkenhaven er et af de steder, hvor man ofte bruger meget tid på at luge. Her kan det også være en hjælp at dække jorden mellem rækkerne fx med halm eller græsafklip. Det ikke alene forhindrer ukrudtet i at spire, det holder også på jordens fugtighed og beskytter mikrolivet.

I køkkenhaven kan man med fordel dække jorden med halm eller græsafklip. Foto: Anja Barfod.

Idé 2: Fliser med et tvist

Betonfliser er en af de nemmeste former for belægning at vedligeholde, og jo større hver enkelt flise er, jo færre fuger er der, og det letter lugearbejdet. 

Betonfliser i forskellige størrelser skaber et smukt og dynamisk mønster. Foto: Pixabay.

For nogen kan valget af betonfliser måske synes en smule for traditionelt og kedeligt, men det behøver det ikke at være. Prøv f.eks. at lægge fliserne diagonalt eller brug betonfliser i forskellige størrelser, som lægges i mønster. Det giver straks en helt anden oplevelse. 

Idé 3: Havens vægge kan være andet end hæk

Der er mange fordele ved at opdele en have i flere rum. Den bliver mere spændende at opholde sig i og ansporer én til at gå på opdagelse i de forskellige haverum. I de forskellige rum kan man have små opholdssteder med morgensol, aftensol og en plads i skyggen, og de kan være indrettet i forskellige stilarter, uden at det gør haven rodet.

Ofte bruger man klippede hække til at opdele haven i rum, men det kræver en del arbejde midt på sommeren, når hækken skal klippes. Et godt og nemmere alternativ er at bruge hegn af pileflet eller trellis (dvs. hegn af trælameller).

Trellis er en form for gennemsigtig skillevæg, der er et godt alternativ til en klippet hæk. Foto: Pixabay

Hvis du har en mere vild have, kan et kvashegn være en mulighed. Det giver tilmed bolig til havens insekter og det er en oplagt mulighed til at genbruge havnes grenaffald.  

Idé 4: Rette plante til rette sted

Du kan spare dig selv for meget arbejde ved at plante de rette planter, dvs. planter, der passer til forholdene i haven. 

Har man fx sandet jord i sin have, er det en fordel at vælge planter, der trives på tørre og veldrænede steder. Det samme skal man tænke på i forhold til lys og skygge og vindforhold.

 I den tørre og solrige have vil et bed med prydgræsser og tørketålende stauder være nemt at passe. Foto: Gusta Clasen
 I den tørre og solrige have vil et bed med prydgræsser og tørketålende stauder være nemt at passe. Foto: Gusta Clasen

I stedet for at bruge en masse tid og kræfter på at ændre forholdene, er det nemmere at vælge planter, der er skabt til at vokse under de givne forhold.  På den måde arbejder man med naturen i stedet for at arbejde imod den – og det er meget nemmere.

Idé 5: Roser på den nemme måde

Roser er og bliver populære haveplanter, men desværre oplever mange problemer med roserne, fordi de angribes af sygdomme og skadedyr. Roser giver også en del arbejde om foråret, når planterne skal beskæres. Det er grunden til, at roser ikke er det oplagte valg til en nem have. 

Men det kan godt lade sig gøre at have smukke roser, der ikke kræver den store vedligeholdelse. Det kræver blot, at man vælger de rigtige typer af roser. 

Hugorose, Rosa xanthina f. hugonis, er en vildrose, der kan vokse i flere år uden beskæring. Den blomstrer i forsommeren med smukke gule blomster. Foto: Wikimedia
Hugorose, Rosa xanthina f. hugonis, er en vildrose, der kan vokse i flere år uden beskæring. Den blomstrer i forsommeren med smukke gule blomster. Foto: Wikimedia

Bunddækkeroser og vildroser er nemme at passe. Vildroserne angribes yderst sjældent af sygdomme som stråleplet og meldug, og begge grupper kan vokse i flere år uden beskæring.  

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.