Gå til hovedindhold
- Fotograf: Flickr
Artikel for alle

Japansk mahonie

Anja Kelvin, der er gartner i Haveselskabets Have, fortæller om japansk mahonie, som du kan opleve i haven her i december.
Anja Kelvin - 
04. december 2013

Går du ligesom jeg og venter på julen med spænding? Og synes du også, der er lidt for lidt kolorit i naturen, mens dagene strækker sig laaaange ud måneden igennem? Så er der hjælp at hente i Haveselskabets Have på Frederiksberg.

På højen herinde er der nemlig kommet blomst i vores japanske mahonie, Mahonia japonica. Den står og er godt halvanden meter høj og blomstrer i toppen med de yndigste gule spir. 

Lyser op i gråvejret

Egentlig er jeg slet ikke til gule blomster, men på denne årstid er jeg villig til at tilgive den dens farve. For blot det, at den blomstrer nu, er et vidunderligt indslag i en ellers til tider noget grå hverdag – og hér mener jeg naturligvis rent vejrligt, intet andet. Og så er den så markant. Den lyser nærmest op midt i alt det stedsegrønne.

Pas på tornene!

Den japanske mahonie er en robust busk med læderagtige blade med randtorne. Og vær varsom, de stikker virkelig! Den kan få smukke, rødlige høstfarver - og bærer altså disse skønne gule vinterblomster. 

Den trives bedst i skygge, og herinde tåler den en del tørke. For selv om vi har haft en tør sommer, blomstrer den som sagt smukt lige nu. Busken bliver i omegnen af halvanden meter i højde, lidt mindre i omfang.

Beskæring af japansk mahonie

Har du selv en japansk mahonie i haven, og er den blevet lidt for stor, kan du med fordel beskære den, men først til foråret - fra sidst i april ind i maj. 

Som udgangspunkt kan du fjerne cirka en tredjedel af grenene – jævnt fordelt – ca. 40 cm. over jorden. Helst lige over en udadvendt knop. Det er nemlig denne knop, der vil blive den nye gren. Dette kan du gøre årligt. 

Synes du, at dette er for drastisk, kan du vælge en mere skånsom beskæring. Dog altid lige over en knop, som du kan forestille dig, bliver en god ny gren.

Kom og nyd den

Du finder indgangen til Haveselskabets have på Frederiksberg Runddel, der hvor Frederiksberg Allé møder Pile Allé. Samme sted som hovedindgangen til Frederiksberg have. Når man står på runddelen med ryggen til Pile Allé, er indgangen den hvide låge i det venstre hjørne af pladsen. Haven er åben for offentligheden.

 
Annonce