Gå til hovedindhold
Kærmindesøster. Til venstre 'Hadspen Cream' til højre 'Jack Frost'. Foto: Flickr / Patrick Standish
Kærmindesøster. Til venstre 'Hadspen Cream' til højre 'Jack Frost'. Foto: Flickr / Patrick Standish
Artikel for medlemmer

Kærmindesøster

Kærmindesøster er en af de få stauder, der blomstrer allerede fra april måned og lyser op med sine små blå eller hvide blomster og er et sikkert tegn på, at foråret er kommet.
Louise Møller - 
22. juni 2016

Kærmindesøster, Brunnera macrophylla, tilhører Rubladsfamilien. Vi skal helt til Kaukasus for at finde oprindelsen for denne plante, kærmindesøster. Navnet har den ikke fået fordi den er i familie med en kærminde, men fordi den næsten ligner den til forveksling.

Kærmindesøster er en af de få stauder, der blomstrer allerede fra april måned og lyser op med sine små blå eller hvide blomster og er et sikkert tegn på, at foråret er kommet.

Foto: Wikimedia

Slægten Brunnera er opkaldt efter den schwei­ziske botaniker S. Brunner (1790-1844), og macrophylla betyder storbladet. Det danske navn har den fået fordi blomsterne minder meget om blomsterne i en anden slægt, Omphalodes, som har det danske navn kærminde. I øvrigt minder blomsterne også meget om forglemmigej.

Kærmindesøster har bredt hjerteformede grundblade, der danner en tæt pude på ca. 30 cm i højden. Det gør planten til en velegnet bunddækkeplante, da de står tilbage efter blomstringen og dækker jorden i hele vækstsæsonen og forbliver grønne indtil vinteren. Stængelbladene er mindre og smallere. De små blå blomster springer ud i april, og blomstringen varer til ind i juni.

Kærmindesøster 'Jack Frost' (t.h.) sammen med Viola odorata (t.v.). Foto: Flickr / Patrick Standish

Under blomstring er planten ca. 50 cm høj. Frugten er en lille nød, der har et fedtholdigt vedhæng, som tiltrækker myrer, der dermed bidrager til spredning af frøene.    
 
Kærmindesøster stammer oprindeligt fra Kaukasus, hvor den vokser vildt i de højtliggende skove. Den kom til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet og trives bedst i halvskygge på en humusrig, fugtig, men veldrænet jord. Plantes den i solen, vil grundbladene svides hen på sommeren og blive grimme og brune i kanten.
 
Hvor planten trives, er den meget villig til at så sig selv. Hvis man planter en af de forædlede sorter skal man være opmærksom på, at man ikke kan være sikker på, at frøplanterne får det samme udseende som moderplanten. Planten kan også formeres ved deling om efteråret eller om foråret efter blomstringen. Den bedste måde at formere kærmindesøster er dog ved rodstiklinger, som tages om vinteren, når planten er i dvale.

Til venstre 'Hadspen Cream' til højre 'Jack Frost'. Foto: Flickr / Patrick Standish

Kærmindesøster er et smukt indslag mellem mange andre forårsblomster og buske. Det er en god skovbundsstaude, der harmonerer flot sammen med narcisser, tulipaner og mange af de andre tidlige stauder som for eksempel løjtnantshjerte og skovstorkenæb. Desuden kan de hjerteformede blade danne en smuk og varieret grøn flade, hvis den plantes sammen med nogle af de lave typer af bregner.
 
Efterhånden fås der mange forskellige sorter af kærmindesøster, hvor nogle har hvide blomster eller sølvfarvede blade, der kan lyse op og give variation til staudebedet, for eksempel sorten ´Jack Frost´, der har sølvmarmorerede blade med grønne ledningsstrenge og blå blomster eller ´Betty Bowring` med grønne blade og hvide blomster.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.