Gå til hovedindhold
Alt efter vind og vejr blomstrer kinesertræet fra slutningen af juli og ind i august. Foto: Jesper Carl Corfitzen. Foto: Flickr.
Alt efter vind og vejr blomstrer kinesertræet fra slutningen af juli og ind i august. Foto: Jesper Carl Corfitzen. Foto: Flickr.
Artikel - Gode planter

Kinesertræ

Kinesertræet hører til blandt de sjældne, men det fortjener en langt større udbredelse i de danske haver.
Jesper Carl Corfitzen - 
14. august 2013

Kinesertræet, Koelreuteria paniculata, er et fint mindre løvfældende træ, der vokser naturligt i det nordøstlige Kina og Korea. Det tilhører sæbetræ-familien på linje med hestekastanje og løn.

Træet er udpræget en sommerlet skønhed klædt i guld og med charmerende gyldenbrune lanternelignende frugter vejene i efterårsvinden.

Kinesertræet, Koelreuteria paniculata, er en oplagt mulighed, hvis du har planer om at plante et nyt træ i din have. Foto: Jesper Carl Corfitzen.

Træet har en kort stamme med uregelmæssig grenbygning, der ofte deler sig i en bred kuppelformet krone. Bladene er uligefinnede, en sjælden gang dobbeltfinnede, og sammensat af 7-15 ovale takkede små blade. Løvet er lyst til mørkgrønt og har en lethed, der gør træet oplagt som skyggetræ på en varm sommerdag.

De gyldne gule blomster sidder i endeløse store blomsterstande og lyser betagende op på en sommerblå himmel. Træet blomstrer fra slutningen af juli og ind i august afhængig af, hvor tidlig en varm sommer, vi har.

Kinesertræets frugter findes i forskellige farver, grønne, som her på billedet, medens andre har lyserød frugter. - Fotograf: Flickr.

Frugterne er næsten lige så skønne og charmerende som blomsterne, de minder mest af alt om små lanterner, der pryder træet, først som limegrønne og senere mere brunlige.

Det sker i takt med at træet får sin smukke gul- til bronzefarvede efterårsdragt, kort før bladfald i oktober. 

Kinesertræets frugter findes i forskellige farver, grønne, som her på billedet, medens andre har lyserød frugter. - Fotograf: Flickr.

Vækstforhold og placering

Kinesertræet er med sin maksimale størrelse på omkring de otte meter i højde og bredde yderst velegnet til mindre haver. Du får absolut mest ud at plante træet solitært på grund af sine fine kuppelformede trækrone.

Træet foretrækker en veldrænet muldrig jordbund, men tåler flere forskellige jordbundstyper. Meget tung og våd lerjord er den til gengæld ikke begejstret for og her kræves en opblanding med sand for at kompensere.

Kinesertræ med efterårsfarver. Foto: Flickr.

Træet er tørketålende og elsker varme solrige somre. Den placeres bedst på en solrig åben plads i haven, eventuelt i kanten af græsplænen, hvor det kan nydes og beundres på afstand op mod åben himmel. Har du en terrasse, hvor du ønsker let skygget, så er kinesertræet også en oplagt kandidat. 

Oprindeligt har træet i Kina været de fine familiers gravstedstræ, et offersymbol til højere magter. Men træet fortjener absolut en udbredelse, der rækker længere end til kirkegården. Det ville  sagtens kunne indtage en væsentligt i plads i helt almindelige haver, da det både har en stor prydværdi og ikke bliver så stort. Kinesertræet findes flere steder i handlen.

Kinesertræ. Foto: Jesper Carl Corfitzen

Større eksemplarer af træet kan desuden ses og opleves i Haveselskabets Have på Frederiksberg, men der findes også eksemplarer ved Knuthenborg og apotekerhaven i Rudkøbing.

 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.