fbpx Kirsebærkornel – en forårsbebuder med spiselige bær | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Bær fra kirsebærkornel
Bær fra kirsebærkornel. Foto: Lars Westergaard.
Artikel for alle

Kirsebærkornel – en forårsbebuder med spiselige bær

Kirsebærkornel er en dejlig forårsbebuder, men der er også en ekstra bonus. I efteråret får busken bær, der kan bruges i lidt anderledes marmelade. Få opskriften her.
Lars Westergaard - 
02. marts 2016

Allerede fra midten af marts måned lyser kirsebærkornellen op med sit fine gule blomsterflor, der giver føde til mange vintersultne bier og insekter. 

De røde dekorative bær, der om efteråret tiltrækker mange fugle, kan spises som de er, eller man kan bruge dem i køkkenet. Kirsebærkornel er en stor busk eller det lille træ, der sjældent bliver mere end fem-seks meter høj, så planten er også velegnet til mindre haver. 

Bærrene fra kirsebærkornel er først klar til høst sent på sæsonen, ofte i september-oktober. Det er vigtigt at lade dem sidde, til de begynder at falde af. En smule nattefrost er ingen skade til. Det letteste er at sprede et klæde ud under busken og banke let på grenene. 

Her får du opskriften på en anderledes marmelade, der fint kan erstatte jordbærmarmeladen på morgenbollen eller være et friskt indslag på ostebordet. Smagsmæssigt ligger bærrene et sted mellem tranebær og kirsebær, og deres lidt tørre smag forsvinder ved kogning. 

Det skal du bruge:

  • 1000 g kornelkirsebær 
  • 6-800 g sukker
  • 4 dl vand
  • evt. pektin el. agar-agar
  • 3-4 syltetøjsglas

Sådan gør du:

1) Lad bærrene koge i vandet i ca. 10 minutter. 

2) Massen afkøles lidt og presses gennem en grovkornet si, der ikke lader kernerne slippe igennem. 

3) Tilsæt sukkeret til den nu kerneløse masse og kog blandingen i 5-10 minutter. Farven skifter nu fra lys højrød til mørkere rødvinsfarvet. Afhængigt af frugternes naturlige pektinindhold og ønsker til konsistens kan det være en god idé at tilsætte frugtpektin, eller agar-agar før marmeladen hældes på glas.

4) Hæld den varme masse på rene syltetøjsglas, og lad dem stå på hovedet, til de ikke længere er varme. 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.