Gå til hovedindhold
Klatrehortensia
Klatrehortensia. Foto: Flickr
Artikel for alle

Klatrehortensia

Klatrende hortensia med hvide blomster til vægge og murer.
Laila Sølager - 
09. oktober 2008

Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, er søster til de mange hortensier, man planter i havens bede og krukker. Men den kan klatre. Derfor skal den plantes et sted, hvor den har mulighed for at finde støtte til de bløde grene, der først efter nogle år bliver så tilstrækkeligt stive at planten kan holde sig oprejst. 

Giv et par skovlfulde kompostjord i plantehullet ved plantningen – gerne sammen med gammel bladmuld hentet fra jorden under løvfældende træer.

En langsom starter

Hvis du allerede har plantet en klatrehortensie og synes, der sker lidt for lidt med væksten, er det sandsynligvis ikke noget, du skal bekymre dig voldsomt om. Klatrehortensien har det med at stå lidt i stampe de første par år efter udplantningen for derefter at vokse flot og stabilt de næste mange år.

Du kan lægge et par skovlfulde kompost omkring rødderne, så vil mikroorganismer og orm langsomt bringe det ned til plantens rødder. Det sætter som regel mere skub i groningen.

Tåler fint beskæring

Bliver klatrehortensien for ”tyk” en pels på plankeværk eller mur, kan den sagtens klippes ind med hæksaksen i det tidlige forår.

Bemærk, at klatrehortensien bruger luftrødder til at hage sig fast på muren med. Det giver små mærker, som kan være generede at se på, hvis planten bliver fjernet igen. Men de er nemmere at fjerne end sugekopper, som andre klatreplanter selv hæfter sig fast med.

Klatrehortensien kan også plantes uden støttepædagog, så vokser den som en rundkuplet busk, der egner sig fortrinligt til bunddække under større træer.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.