Gå til hovedindhold
Vindrue
Foto: Laila Sølager
Artikel - Havetips

Klip vinen og få flere druer

Vinstokken i drivhuset blomstrer lige nu. Det ligner små grønne "kugler", og de bliver til flotte vindruer, hvis du styrer væksten på vinen.
Laila Sølager - 
25. maj 2007

Ikke nok med at vinen blomstrer, den har også overskud til at vokse med lange, lange skud - der hurtigt kan gøre det lille hobbydrivhus til en hel jungle. Selvom junglen kan være hyggelig og se vældig sydlandsk ud, giver den ikke plads til den helt store vindrue produktion.

Sådan gør du:

Hvis du gerne vil have dejlige vindruer til september, er det nu der skal ryddes ud i mængden af skud og blade, så vinen kan koncentrere sig om at udvikle druerne.

Det er ikke så svært, som det kan se ud til. Find den største klase vinblomster, der som regel sidder på det nye lange skud nærmest hovedstammen. Læg mærke til, at der længere ude ad skuddet sidder flere mindre blomsterklaser - og ud for blomsterne, er der blade.

Forestil dig at bladene skal hente næring op til blomsterne, så de kan fyldes med energi, svulme og dermed blive til druer. Den energi skal bladene hive op gennem skuddet helt nede fra roden. Derfor skal der altid sidde et eller to blade over blomsterklasen - de trækker saftig energi til klasen.

Det er din opgave at klippe alle de overflødige skud af over blomsterklasen. Er der små blomsterklaser på det stykke, fjerner du også dem. For du får bedre druer, hvis du kun lader hvert skud producere én klase.

Så væk med alle de øvrige blomster længere ude ad skuddet. Vinen forsætter med at skyde hele sommeren. Men efter klipningen vil skuddene bryde frem fra bladhjørnerne, hvor bladet bryder ud fra stænglen. Klip med en uges mellemrum alle nye skud, så de kun har 1-2 blade resten af sommeren.

På den måde er vejen banet for en rig druehøst til september.

Giv dig selv en romantisk gave

Stort tema om romantiske haver. Forkæl dig selv med magasinet HAVEN og få et par rosenhandsker og en håndcreme med som ekstra gave.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds