Gå til hovedindhold
Foto: Lene K
Barrodsplante. Foto: Lene K.
Artikel for alle

Køb barrodsplanter om vinteren

Der er mange penge at spare, hvis du køber barrodsplanter og planter dem i vinterhalvåret.
Laila Sølager. Artiklen opdateret januar 2021 - 
01. november 2007

Som navnet antyder, har barrodsplanter bare rødder, og derudover er den vigtigste forskel på dem og de pottekultiverede, at barrodsplanterne har en temmelig stor og kraftig rod. De har groet i almindelig jord på planteskolens mark, så rødderne er ikke blevet holdt indespærret i en potte. 

Skal du kun bruge en enkelt busk, er det sjældent muligt at købe den barrodet. Men skal du bruge en større mængde til læhegn, hække eller større busketter, er der mange penge at spare ved at købe barrodsplanter. De ligger som regel i bundter á 10 eller 25 stk. Træer og roser forhandles enkeltvis, dog kan du nogle gange få roser i bundter á 5 eller 10 stk.

Når du planter hæk med barrodsplanter, skal du grave en rende, som du sætter planterne ned i. Foto: Lene K.

Planterne er gravet op, sorteret i størrelse og slået ind i et indslag, som er en rende i jorden, hvor rødderne plantes midlertidigt.

Når du får barrodsplanter med hjem fra planteskolen - eller får dem sendt fra en internet-plantehandel - er det vigtigste at sørge for, at plantens rødder ikke tørrer ud. Det kan du sikre ved at efterligne planteskolens indslag, eller lade planterne ligge i en lukket papirssæk i skygge i højst to dage.

Blot få minutter i sol og blæst med helt bare rødder er nok til at svække planterne, så de har sværere ved at lykkes. Når barrodsplanter skal i jorden er det derfor vigtigt at vælge en dag med overskyet vejr og sørge for at planternes rødder ligger godt i læ i en papirssæk inden de tages op enkeltvis og plantes. Brug helst ikke sorte plastsække, da de bliver meget varme, hvis solen skinner på dem.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.