Gå til hovedindhold
Køkkenhave i højbed.
Foto: Flickr
Artikel - Havetips

Køkkenhaven i august

Du kan også stadig nå at så nyt i køkkenhaven, når der bliver ledig plads, efter at det første hold grøntsager er høstet.
Jesper Carl Corfitzen - 
29. august 2013

Efterhånden som du høster grøntsager i køkkenhaven, bliver der ledig plads mellem rækkerne, og den kan man jo lige så godt udnyttes til noget fornuftigt, mener Jesper Corfitzen, der er havefagligt ansvarlig i Haveselskabet. 

- Du kan stadig nå at få en ekstra høst, hvis du sår nogle af de grøntsager, der vokser hurtigt, og som trives med det køligere vejr i sensommeren. Det gælder fx spinat, radisser, almindelig rucola og salat. Eller hvad med at dyrke asiatisk kål til efterårets wokretter, foreslår Jesper Corfitzen.

Rucola, spinat og asiatisk kål har det med at gå i stok i sommervarmen, og derfor er det ideelt at så dem her i august og september, hvor temperaturen er dalende.

Dyrk din egen gødning

Det er også en rigtigt god idé at så grøntgødningsplanter som blodkløver, honningurt, rug og vintervikke i køkkenhaven. Ifølge biolog og haveskribent Gusta Clasen fra Haveselskabet har grøntgødning nemlig mange fordele.

- Planterne dækker jorden til hen på vinteren, og holder dermed ukrudtet i skak. Deres rødder løsner jorden, så den bliver blød og lækker. Og ikke mindst fungerer planterne som en gødningsbank, som holder på de overskydende næringsstoffer vinteren over. Næringsstofferne frigives, når grøntgødningen om foråret hakkes ned og får lov at formulde på stedet, fortæller hun.

Grøntgødningen kan sås til lidt hen i september i takt med, at du høster grøntsagerne. Enten i et helt bed af gangen eller mellem de tilbageblevne rækker af grøntsager. Rug og vintervikke kan endda sås helt frem til oktober.

Lok nyttige insekter til køkkenhaven

Det er både smukt og nyttigt at dyrke flerårige krydderurter som oregano, purløg, timian, fennikel og mynte i køkkenhaven. Ikke nok med at urterne smager skønt i maden, så tiltrækker de også nyttige insekter som svirrefluer og mariehøns. 

- De voksne, flyvende insekter tiltrækkes af nektar og pollen fra krydderurternes blomster, men deres larver er grådige rovdyr, som æder masser af bladlus og andre skadedyr, som vi gerne vil slippe for at have for mange af i køkkenhaven, fortæller Gusta Clasen. 

Krydderurterne kan plantes hele efteråret.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele.