Gå til hovedindhold
Åben kompostbunke.
Åben kompostbunke. Foto: Mie Bøggild.
Artikel - Sådan gør du

Kompostering i åben bunke

Den nemmeste komposteringsmetode er at lave en åben bunke i et hjørne af haven. Men det tager tid, før du har brugbar kompost.
Hanne Søgård - 
fre. 18. sep. kl 15:29

At lave en bunke, og så bare fylde materiale på, efterhånden som det dukker op, uanset hvad og på hvilken årstid, er en nem og meget brugt måde at lave kompost på. Men det kan tage lang tid, før materialet er omsat, og mange næringsstoffer kan gå tabt undervejs.  

Fordele og ulemper ved den åbne bunke 

Fordele:

 • Det er billigt og nemt.
 • Der er minimal risiko for svidning af rødder, når du bruger komposten.
 • Komposten er især god til forbedring af jordstruktur.

Ulemper:

 • Komposten kan indeholde mange ukrudtsfrø og sygdomskim.
 • Den er som regel ret næringsfattig.
 • Flerårigt ukrudt som skvalderkål og kvikgræs kan vokse videre og infiltrere hele bunken.

Det er nemt at lave en åben kompostbunke i et hjørne af haven. Komposten herfra er især egnet til jordforbedring, da den sjældent er særlig næringsrig. - Fotograf: Mie Bøggild

Gode råd om kompostering i åben bunke

Den åbne bunke kan bygges op direkte på jorden, og det er bedst at placere den et sted med skygge og læ, så sol og vind ikke tørrer bunken helt ud. Der må gerne være træer og buske i nærheden til at give skygge og optage de nedsivende næringsstoffer. Bunken kan være med lukkede sider, eller den kan placeres frit. 

Dækker du bunken til med en presenning, der skærmer for lys og nedbør, forebygger du, at flerårigt ukrudt vokser videre, og at næringsstoffer udvaskes. 

Hvis du tilfører meget grønt materiale, får du en mere næringsrig kompost, og derfor skal du tænke over doseringen, når du bruger komposten. Hvis du vil reducere mængden af ukrudtsfrø i komposten og mindske risikoen for at sprede plantesygdomme, kan du fravælge ukrudt med frø og syge plantedele. Alternativt kan du varmekompostere.

Kompost fra en åben bunke kan indeholde ukrudtsfrø, da bunken ikke bliver så varm, at det slår frøene ihjel. - Fotograf: Mie Bøggild

Det kan du komme i den åbne bunke:

 • Græsafklip. 
 • Kartoffelskræller, og andet uforarbejdet grønt fra køkkenet. 
 • Ukrudt - med og uden frø. 
 • Visne blomster og staudetoppe. 
 • Hækafklip. 
 • Græstørv, fx fra kantstikning af græsplænen. 
 • Kviste fra beskæring af havens buske og træer, men undgå større grene. 
 • Nedfaldsfrugt. 
 • Kasserede potteplanter og meget andet. 

I den åbne kompostbunke kan man komme alle mulige slags materialer. - Fotograf: Mie Bøggild

I den åbne bunke er der god plads. Her kan man slippe af med store mængder staudetoppe, visne blade og mindre grene, men skal der ske en rimelig hurtig omsætning, dur det ikke kun at bruge disse kulstofholdige materialer. Skal man have færdig kompost i bunken hvert år, skal der tilføres kvælstof, gerne i form af friskt grønt plantemateriale. For at lette håndteringen, når komposten skal graves ud af bunken, er det bedst at undgå større grene. 

Denne kompost er klar til brug. - Fotograf: Mie Bøggild

Hvornår er komposten klar?

Hvor hurtigt omsætningen sker, afhænger af plantematerialets art og findelingsgrad, blandingsforhold, fugtighed, m.m. Du kan forvente at kunne hente færdigomsat kompost fra bunden af bunken cirka én gang om året. Det kan gøres hele året, blot bunken ikke er bundet af frost. 

Alt efter hvilket materiale, der er brugt, kan den færdige kompost være rig på ukrudtsfrø og måske have en grov struktur med mange rester af grene og kviste. 

Sådan bruger du komposten

Komposten fra den åbne bunke indeholder sjældent megen næring, men den er et glimrende jordforbedringsmiddel fx i køkkenhaven, i højebede og krukker.

I køkkenhaven: 

Hvis komposten bruges i køkkenhaven må der tilføres næringsstoffer, især kvælstof (N) på anden vis. Fra færdigkøbt blanding og/eller ved brug af grøngødning.

I højbede og krukker: 

Komposten kan bruges som vækstmedie, alene eller i blanding med den eksisterende jord og/eller grus. Næringsstoffer, især kvælstof (N) må tilføres på anden vis – fra en færdigblandet pose eller ved brug af grøngødning.

Ikke i surbundsbede

Da komposten har en høj pH-værdi, dvs. indeholder meget kalk, er den ikke egnet til surbundsplanter.

Temaet om kompost er tidligere bragt i magasiet HAVEN januar/februar 2015.

Bliv medlem af Haveselskabet

Få rådgivning, magasinet HAVEN og masser af haveglæde. Bliv medlem i 6 måneder og få en lækker havehåndcreme med som velkomstgave. Din pris: 345 kr.