fbpx Koncentrerede sprøjtemidler forsvinder fra hylderne | Haveselskabet Gå til hovedindhold
En der sprøjter i haven.
Foto: Istockphotos.com
Artikel for alle

Koncentrerede sprøjtemidler forsvinder fra hylderne

Haveselskabet hilser stramningen velkommen.
26. november 2015

Fra den 26. november 2015 er det blevet sværere for haveejere at købe koncentrerede sprøjtemidler mod ukrudt, sygdomme og skadedyr i haven. Nye regler betyder, at de koncentrerede midler forsvinder fra hylderne, så haveejerne primært kan købe midler, der er opblandet og klar til brug.

De koncentrerede midler bag lås og slå

De koncentrerede midler, der skal opblandes med vand før brug, kan stadig fås, men må ikke længere sælges via selvbetjening i butikkerne. Forhandlere skal nu opbevare midlerne i aflåste skabe eller lignende, så det sikres, at kunden skal i kontakt med en medarbejder, der kan rådgive, om hvordan midlet bruges.

Nemmere at dyrke have med omtanke for naturen

Haveselskabet hilser de skrappere regler velkomne, lyder det fra Haveselskabets direktør, Charlotte Garby.

”De nye regler gør det nemmere for de haveejere, der vælger at sprøjte at opføre sig ansvarligt i haven. For det er jo langt nemmere at anvende midler, der er klar til brug. Når man selv skal blande dem op, er der større risiko for, at man ved en fejl kommer til at bruge kraftigere koncentrationer af et sprøjtemiddel end det, der anbefales af producenten.”, siger Charlotte Garby.

Haveselskabet fraråder brug af sprøjtemidler i haven

Charlotte Garby pointerer, at det forsat er Haveselskabets holdning, at haveejerne bør undgå at bruge sprøjtemidler i haven.

”I Haveselskabet anbefaler vi, at man dyrker sin have uden brug af sprøjtemidler, og vi hjælper vores medlemmer med at finde miljøvenlige alternative løsninger. Det kan fx være at bruge fugesand og en stiv kost mod ukrudt mellem fliserne eller at plante bunddækkende planter i staudebedet.”, siger Haveselskabets direktør.

”Men hvis vores medlemmer i konkrete tilfælde har besluttet sig for at anvende godkendte midler, så rådgiver vi dem i at anvende midlerne korrekt. I Haveselskabet mener vi nemlig, at vi kan udvise størst omtanke for naturen ved at rådgive haveejerne i, hvordan sprøjtemidlerne anvendes korrekt og til mindst mulig skade for miljø og natur.”, siger Charlotte Garby.

Fakta om de nye regler om sprøjtemidler

Fra den 26. november 2015 må private haveejere ikke længere købe eller anvende sprøjtemidler, der er beregnet til erhvervsmæssig brug.  Alle sprøjtemidler vil fremover være opdelt i to grupper til hhv. professionelle brugere og private. Midler, som er forbeholdt professionelle brugere, må hverken købes eller anvendes, hvis man ikke har et gyldigt sprøjtecertifikat eller -bevis. 

Miljøstyrelsen har udarbejdet en liste over midler, som kan købes og bruges af private haveejere uden sprøjtecertifikat. Disse midler vil fremover blive mærket: ”Dette plantebeskyttelsesmiddel kan købes og anvendes af ikke-professionelle brugere fx private haveejere og kræver ikke autorisation.” 

Midler, som forhandles i koncentreret form og skal opblandes med vand før brug, må ikke længere sælges via selvbetjening. Forhandlere skal opbevare dem i aflåste skabe eller lignende, så det sikres, at kunden kommer i kontakt med en med en medarbejder i forbindelse med købet og kan få råd og vejledning.

Miljøstyrelsens liste opdateres løbende, idet visse midler udfases og nye midler kan komme på. 

Det er strafbart at købe bekæmpelsesmidler i udlandet og indføre dem til brug i Danmark. Det er heller ikke tilladt at bruge hjemmelavede sprøjtemidler af husholdningskemikalier eller udtræk af planter.

 
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.