Gå til hovedindhold
Clopyralid skade på tomatplante v bioassay Foto: Bodil Damgaard
Artikel for alle

Konstruktiv dialog med et udvalg af producenter

På baggrund af Haveselskabets fund af clopyralid i 6 udvalgte gødningsprodukter, har der været afholdt konstruktive dialog møder med et udvalg af producenterne.
Charlotte Garby - 
21. juni 2021

Siden april har der med jævne mellemrum været afholdt møder mellem ECOstyle, Pindstrup, Fausol (Hornum), Econova (Substral) og Haveselskabet.

Dialogen og udveksling af viden er konstruktiv og søger mod at finde løsninger og forklaringer.

Ingen af de nævnte producenter betvivler Haveselskabets undersøgelse, og dialogen er både konstruktiv og saglig.

Situationen er den, at producenterne ikke selv tidligere har gjort fund af clopyralid i deres gødninger ved gennemførelse af test, men hver især anerkender de laboratoriesvarene fra norske NIBIO, som Haveselskabet har modtaget på de indsendte analyseprøver.  

Så hvorfor er der nu fundet clopyralid i de udtagne prøver?

Den primære forklaring, som Haveselskabets ser det, er, at analyseformen for clopyralid i flydende organiske gødning, er helt ny og at den kræver en særlig metode. Det er ganske få laboratorier, som kan udføre den form for analyse. Heriblandt NIBIO i Norge.

Udføres analysen af flydende organisk gødning som en traditionel prøve i lighed med, når man analyserer for pesticider i drikkevand, vil man typisk ikke kunne finde rester af clopyralid.  

Clopyralidrester i gødning stammer fra vinasse / melasse, der er et restprodukt fra sukkerproduktion. Roerne kan have været sprøjtet med clopyralid, der er et ukrudtsmiddel. og det må ikke anvendes i drivhuse.

At vi i Norden kan opleve problemer med clopyralidskader på vores drivhusvækster er efter al sandsynlighed, at vi grundet klimaet dyrker i lukkede systemer med selvvandingskasser. Som en konsekvens vil der over en periode ske en ophobning af clopyralid fra gødningen, og da det er et ukrudtsmiddel som især nogle planter er særligt følsom overfor, heriblandt, tomater, oplever vi skaderne.  

Emnet er vanskeligt 

Der er ingen tvivl om, at der ikke bør være og ikke må være pesticider eller rester fra samme i gødninger rettet mod det privat marked, men vil vi omlægge til mere organiske produkter, er situationen også den, at disse vil indeholde halvfabrikata fra landbruget. Anvendelse af clopyralid i konventionelt landbrug, er lovligt.

Vil haveejerne gerne have adgang til industrielt fremstillet organisk gødning, kan det være en udfordring om der overhovedet er tilstrækkeligt økologisk landbrug til at levering af indholdsprodukter til fremstilling af organisk gødning, som med garanti er fri for ukrudtsmidler som i dette tilfælde clopyralid.

 

 

 

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.