Gå til hovedindhold
Løgplæne fra Landbohøjskolens Have, Frederiksberg. Foto: Frank Kirkegaard Hansen
Løgplæne fra Landbohøjskolens Have, Frederiksberg. Foto: Frank Kirkegaard Hansen
Artikel - Inspiration

Læg et løgtæppe i plænen

En løgplæne giver masser af blomster, når man mest trænger til det efter den lange, mørke vinter. Det er nu løgene skal lægges. Her får du Haveselskabets bud på gode forårsløg til plænen.
Gusta Clasen. Med bidrag fra Frank Kirkegaard. - 
29. august 2015

Det er skønt, når de første erantis, vintergækker og krokus dukker op med deres budskab om, at foråret er lige om hjørnet.

Drømmer du om at starte foråret med et blomsterbrag, der kan jage enhver tanke om mørke og vinterkulde væk, er løsningen at anlægge en løgplæne med blomstrende forårsløg i haven – og det skal gøres netop her i efteråret.

Overdådig blomstring i plænen

Der kan blive plads til mange blomsterløg i plænen, så du kan få en overdådig smuk blomstring i foråret. Græs og forårsløg trives meget fint sammen, så det går ikke ud over plænen.

Blot er det vigtigt, at forårsløgene får lov at visne ned, før man klipper plænen første gang, så det kræver, at du kan leve med en lidt langhåret græsplæne til et stykke ind i juni.

Anlægger man en løgplæne i sin have, kan man havde glæde af den fra de første krokus kom frem i marts til de sidste narcisser og tulipaner blomstrede af i starten af juni.

Du behøver ikke at omlægge hele din græsplæne til løgplæne. En mindre del fx under havens frugttræer eller i et bånd eller en cirkel midt i plænen, kan blive virkelig kønt, og så kan du slå græsset uden om, så resten af haven ser velplejet ud.

Scilla siberica. Foto: Flickr /Andres Papp

Læg langtidsholdbare løg

Der skal mange løg til en smuk løgplæne - gerne i hundredevis, og når du skal investere i så mange løg, er det jo rart, hvis du kan få glæde af din løgplæne i mange år. Det kan du helt bestemt også, hvis du vælger de rette forårsløg.

Desværre er nogle blomsterløg tilbøjelige til kun at give blomster i få år, hvorefter de forsvinder igen. Det gælder fx mange af de flotte, storblomstrede tulipaner, så dem skal du ikke vælge til din langtidsholdbare løgplæne.

Men vælger du i stedet løgplanter som vintergæk, snepryd, skilla og narcisser, så vil de komme igen år efter år, og de vil endda bredde sig langsomt, så din løgplæne bliver smukkere og smukkere med årene.

Vælg de vilde

Heldigvis er det netop disse løgplanter, der er smukkest i en løgplæne.

Du skal vælge de arter og sorter, der ligner deres vilde artsfæller mest. De har en spinkel vækst og enkle, små blomster, som passer godt til at vokse blandt græsset i en løgplæne. Resultatet bliver både smukt, naturligt og harmonisk. Hvorimod større og mere forædlede sorter nemt kan komme til at se for store, prangende og lidt klodsede ud i en løgplæne. De passer bedre i et bed.

Sådan gør du:

Fremgangsmåden for løglægning er forskellig, afhængig af om du lægger løgene enkeltvis i store ensartede flader eller i spredte grupper, hvor løgene ligger tæt sammen. Uanset metode er læggedybden den samme: nemlig tre gange løgets højde. Der er ikke behov for gødning det første år, da løgene har ”madpakke” med fra producenten. 

Løg i store, ensartede flader

Hvis løgene skal lægges enkeltvis over et stort område, er det en stor fordel med en såkaldt løglægger. Den stikkes i jorden og tages op, så der følger en prop jord med op, og dermed efterlader et hul, hvor løget så kan dumpes ned i. Løglæggere fås både som håndredskaber og med skaft - hvilket er en fordel, når man skal kægge mange løg.

Løg i spredte grupper

Hvis løgene skal lægges i grupper, er det nemmest at fjerne græsset, og derefter lægge løgene i jorden: Græstørven skrælles af med en spade og lægges op til den ene side med rødderne nedad, så de ikke tørrer ud.

Hvis jorden er leret, kan du med fordel kultivere en blanding af  grus og kompost ned i bunden, inden du lægger løgene. Kompost er altid godt. Når løgene er sat, lægger du græstørven tilbage over løgene og træder den let til, hvorefter der vandes. 

Hvor mange løg skal du bruge?

Der går mange løg til, hvis det skal have en flot visuel effekt på plænen:

 • Store løg som fx påskeliljer: 20-40 styk per kvm.
 • Små løg som fx krokus: 75-150 per kvm.

Gode løg til forvildning

Her er et udvalg af gode løg, der er gode til at trives i plænen, og som langsomt vil brede sig, hvis de får lov at visne ned efter blomstringen.

 • Almindelig vibeæg, Fritillaria meleagris
 • Dorotealilje, Leucojum vernum
 • Krokus, fx snekrokus, Crocus tommasinianus, skedekrokus, Crocus chrysanthus ‘Cream Beauty’og tofarvet krokus, Crocus biflorus ‘Blue Pearl’, Crocus ‘Jeanne d'Arc’.
 • Perlehyacint, Muscari ssp.
 • Porcelænshyacint, Puschkinia scilloides
 • Påske- og pinseliljer, Narcissus ssp. Gode sorter: ‘Actaea’, ‘Ice Follies’, ‘Salome’, Mount Hood, ‘Barrett Browning’, ‘Jack Snipe’, ‘Carlton’, ‘Tête-à-Tête’
 • Russisk skilla, Scilla siberica
 • Snepryd, Chionodoxa ssp.
 • Vintergæk, Galanthus ssp.

Anemone blanda 'White Splendour'. Foto: Flickr / Andrey Zharkikh

Planter til en blomstrende løgplæne

Haveselskabet har sammensat en smuk, hvid løgplæne med otte forskellige blomsterløg, der blomstrer fra marts til juni:

 1. Sommerhvidblomme, Leucojum aestivum 'Gravetye Giant' (5 løg)
 2. Balkananemone, Anemone blanda 'White Splendor' (15 løg)
 3. Krokus 'J'eanne d'Arc' (20 løg)
 4. Krokus 'Ard Schenk' (25 løg)
 5. Narcis 'Actaea' (5 løg)
 6. Narcis 'Thalia' (10 løg)
 7. Tulipan 'Ice Stick' (8 løg)

Antallet af løg passer til en løgplæne på cirka to kvadratmeter. Løgplænen vil blomstrer fra ca. marts til juni, hvor krokus vil komme som de første og blive efterfulgt af narcisser, vintergækker og anemoner og til slut tulipaner.

Giv dig selv en romantisk gave

Stort tema om romantiske haver. Forkæl dig selv med magasinet HAVEN og få et par rosenhandsker og en håndcreme med som ekstra gave.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds