Gå til hovedindhold
Julestjerner. Foto: Floradania
Julestjerner. Foto: Floradania
Artikel - Havetips

Længere liv til julens planter

Juletid er også hygge, stearinlys og god mad i varme stuer. Hård kost for dine julepotteplanter. Her får du gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du gerne vil beholde planterne længere end til 2. juledag.
Jesper Carl Corfitzen - 
tir. 10. nov. kl 9:52

For mange er enten julestjernen, alpeviolen eller stueazaleaen en uundværlig del af julepynten. Planterne fås efterhånden i alle størrelser og farver, så de kan bruges til alt fra små kuvertblomster på julebordet til store dekorationer. 

Her er et par tips til, hvordan du passer dem bedst:

  • Køb sunde planter. Generelt skal du holde dig fra planter, der står i træk ved en butiksdør og planter med gule blade. Undgå også planter, som virker tørre i rodklumpen. Det er simpelthen spild af penge.
  • Se efter, om bladene er saftspændte, og at blomsterne ikke er alt for udsprungne. På en julestjerne skal du kigge godt på de små gule blomster mellem de farvede højblade. De afslører, om julestjernen er frisk eller ej, og de bør stå i knop.
  • På en Azalea må der ikke drysse visne blade af, når du ryster den let. Ikke at forveksle med de brune dækskæl, der sidder omkring blomsterknopperne.

Den rette pasning

Når du har fået dine planter hjem i stuen, så undgå strålevarme fra brændeovn og radiator. Hold planterne ved en temperatur på mellem 15 og 22°.

Alpeviolen skal akklimatiseres efter indkøb. Det gør du ved stille den et køligt sted det første døgn.

Julestjernen er den sværeste af de tre. Den kan hverken lide det for varmt eller for koldt, for tørt eller for vådt. De andre to vil hellere have det lidt køligt og gerne fugtigt.

Dine planter vandes bedst ved at nedsænke dem i en balje med enten regnvand eller afkølet, kogt vandt. Lad dem trække i vandet i ca. 5 minutter, og stil dem herpå tilbage i urtepotteskjuleren. De skal stå så lyst som muligt.

Overholder du disse enkelte indkøbs og pasningstips, kan du have stor glæde af dine julepotteplanter til engang ind i januar. Eller du kan vælge at drive dem videre, som man tidligere gjorde i stor stil.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.