Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto.com
Foto: Istockphoto.com
Artikel - Inspiration

Spiseligt staudebed med et romantisk touch

Kan krydderurtebedet avancere til en plads ved terrassen? Sagtens! Her får du Laila Sølagers bedplan til et romantisk bed med en blanding af spiselige stauder og krydderurter.
Laila Sølager - 
16. maj 2017

Flere stauder kan spises og smager virkelig godt. Udvid derfor krydderurtebedet med et mix af spiselige stauder. Det giver dig en 2-i-1-løsning: Nyttig krydderhave og smukt staudebed.

Idéen kan bruges i den lille have, hvor pladsen er trang eller i en have, hvor du bare vil eksperimentere lidt. Bedet er plantet ved terrassen – havens smørhul med fuld sol og daglig nydelse både for øjne og gane.

Bedplan: Laila Sølager.

Bedet er 130 cm bredt og 300 cm langt. Stien er 30 cm bred og kun beregnet til at smutte ind og plukke fra.

Om bedet

Bedet er sammensat, så haven får et lidt romantisk touch med pastelfarvede blomster i douce blåt og rosa, grågrønt løv i salvie og lavendel med kontrast fra det vinrøde løv på bronzefennikel.

Lavendel. Foto: Flickr / Maja Dumat.

En smal sti fører ind gennem bedet for at lette adgangen til at klippe og høste. Samtidig giver det en helt særlig oplevelse at gå ind i ’spisekammeret’ omgivet af velsmagende og kønne planter. På stien kan der lægges trædesten.

Der er plantet fem slags krydderurter og fem slags stauder i bedet. De er alle flerårige og kommer igen år efter år.

Lægesalvie. Foto: Flickr / Irene Grassi.

Det er både planternes blade og blomster, der bruges friskplukkede og helt fintsnittede i salatskålen, så smagene bliver fordelt i munden. 

Flere af dem er også gode til te, hvor blade og blomster trækker på kogt, men let afkølet vand, indtil styrken er passende. Salvie, rosmarin, purløg og timian er desuden også velegnede i det varme køkken.

Sådan planter du

  • Grav jorden godt igennem inden plantningen og bland et lag på 5 cm kompost ind i det øverste jordlag med en kultivator. 
  • Det nemmeste er at købe pottede planter, som plantes ud, som vist på tegningen.

Moskuskatost. Foto: Flickr / Andreas Rockstein.

Pleje af bedet: 

Forår: 

  • Rens bedet for visne stængler og lug alt fremspirende ukrudt, selvsåede timian, purløg og katostplanter op.
  • Rundbarbér lavendel til 30 cm’s højde og bredde.
  • Salvie og timian blomstrer, hvis du undlader at klippe dem ned om foråret.
  • Begynd høsten af blomster og blade.

Martsvioler. Foto: Flickr / Patrick Standish.

Inden violerne kommer for godt i gang med at dække jorden, gøder du ved at drysse lidt kompost omkring alle planternes rødder.

Krads lidt op i den nøgne jord – det ”åbner” og ilter jorden, så komposten optages i jorden.

 

Sommer: 

  • Giv bedet vand i tørre perioder.
  • Høst alt det, du har lyst til og gå især efter nye blade og nye blomster – de er mest delikate.
  • Hvis kan nænne at klippe blomster af bronzefennikel, så snart de viser sig, så stopper den ikke med at producere blade.

Sensommer: 

  • Bliver salvien for ranglet, kan den også klippes ned til en tættere plante nu.
  • Flyt selvsåede violer, så bunden dækkes.

Timian. Foto: Flickr / Alan Myers.

Timian kommer af og til dårligt gennem vinteren, hvor de kan se næsten helt visne ud.

Undgå det ved at klippe timianplanterne ned til ca. 20 cm’s højde i august, så beholder de den tætte vækst.

Det giver masser af blomster og nye skud at klippe af til næste år.

Vinter: 

  • Læg lidt grangrene over rosmarinplanten efter nytår og fjern dem i marts.

 

Planterne i bedet

Fem stauder:

  1. Moskuskatost, Malva moschata (1 stk.). Brug både blade og blomster i salatskålen (maj-august).
  2. Bredbladet klokke, Campanula latifolia (2 stk.). Brug både blade og blomster. Sødlig smag i blomster, der også pynter flot i salatskålen (maj-september). 
  3. Sankthansurt, Hylotelephium telephium (2 stk.). Brug de små, nye blade fra tidligt forår. Mild smag og saftig oplevelse i munden (april-september).
  4. Martsviol, Viola odorata (15 stk. til at begynde med,  der fordeles i mellemrum mellem de øvrige planter). Brug blomsterne, friske eller tørrede (i marts-april).
  5. Lavendel, Lavandula angustifolia (3 stk.). Brug nye blade og blomster – lidt parfumeret smag, doseres med måde (juni-august).

Fra venstre: Moskuskatost, bredbladet klokke, sankthansurt, martsviol og lavendel. Fotos: Flickr.

Fem krydderurter:

  1. Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Purpureum’ (1 stk.). Blade bruges som friskhakket til salat, som tilbehør til fisk og kød. Let lakridsagtig smag (maj-oktober).
  2. Purløg, Allium schoenoprasum (7 stk.). Høst blade, blomster og frø (marts-oktober).
  3. Havetimian, Thymus vulgaris (2 stk.). Brug blomster (juni-juli) og blade (hele året).
  4. Rosmarin, Rosmarinus officinalis (1 stk.).Blade (hele året) og måske blomster (i marts).
  5. Lægesalvie, Salvia officinalis (1 stk.). Blade til te, salat og kødretter (hele året). Blomster til salatskålen (juli).

Fra venstre: Fennikel, purløg, timian, rosmarin og lægesalvie. Foto: Flickr.

Herunder kan du se en lidt større udgave af Laila Sølagers bedplan:

    Giv HAVEN som julegave

    Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
    Luk

    Find din afdeling

    Vælg et område på kortet
    Tilbage til alle afdelinger

    Vælg afdeling eller kreds