Gå til hovedindhold
Sukkerroer
Artikel for alle

Landbrugsstyrelsen er gået ind i sagen

Haveselskabets rapport om fund af clopyralid i flydende organiske gødninger blev i april også sendt til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. De har nu reageret.
Charlotte Garby - 
21. juni 2021

I rapporten om fund af pesticidrester i flydende organiske gødning solgt til private haveejere, opfordrede Haveselskabet Ministeren Rasmus Prehn til at gå ind i sagen med henblik på at

  • forhindre, at forbrugeren køber produkter, som skader drivhusvækster som f.eks. tomat og chili og
  • fastlægge grænseværdier for pesticid rester fra landbrugets produktion i organiske produkter solgt til private haveejere.

I dag findes der ikke grænseværdier for clopyralid i flydende organiske gødninger.

Haveselskabet anerkender, at det vil være svært at finde en grænseværdi med mindre, den er 0.

Ved helt særlige laboratorier vil det være muligt at måle clopyralid ned til 7 mikrogram pr. kilo gødning. 

Skaden på tomatplanten sker fra omkring det tidspunkt, hvor der er ophobet omtrent 1 mikrogram clopyralid pr. kilo jord. Hvornår der er sket den ophobning afhænger så af mængden af clopyralid i gødningen, opblandingsforholdet mellem gødning og vand samt hvor ofte, der skal vandes med gødning, for at det giver mening i forhold til plantens vækst.

Så der forestår et arbejde med at fastlægge niveauer, muligheder i forhold til brugen af organiske materialer fra det konventionelle landbrug, og forbrugerens sikkerhed for, at det indkøbte produkt ikke skader deres planter.

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.