Gå til hovedindhold
Sukkerroer
Artikel for alle

Landbrugsstyrelsen er gået ind i sagen

Haveselskabets rapport om fund af clopyralid i flydende organiske gødninger blev i april også sendt til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. De har nu reageret.
Charlotte Garby - 
21. juni 2021

I rapporten om fund af pesticidrester i flydende organiske gødning solgt til private haveejere, opfordrede Haveselskabet Ministeren Rasmus Prehn til at gå ind i sagen med henblik på at

  • forhindre, at forbrugeren køber produkter, som skader drivhusvækster som f.eks. tomat og chili og
  • fastlægge grænseværdier for pesticid rester fra landbrugets produktion i organiske produkter solgt til private haveejere.

I dag findes der ikke grænseværdier for clopyralid i flydende organiske gødninger.

Haveselskabet anerkender, at det vil være svært at finde en grænseværdi med mindre, den er 0.

Ved helt særlige laboratorier vil det være muligt at måle clopyralid ned til 7 mikrogram pr. kilo gødning. 

Skaden på tomatplanten sker fra omkring det tidspunkt, hvor der er ophobet omtrent 1 mikrogram clopyralid pr. kilo jord. Hvornår der er sket den ophobning afhænger så af mængden af clopyralid i gødningen, opblandingsforholdet mellem gødning og vand samt hvor ofte, der skal vandes med gødning, for at det giver mening i forhold til plantens vækst.

Så der forestår et arbejde med at fastlægge niveauer, muligheder i forhold til brugen af organiske materialer fra det konventionelle landbrug, og forbrugerens sikkerhed for, at det indkøbte produkt ikke skader deres planter.

 

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.