Gå til hovedindhold
Brandlilje.
Brandlilje. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Liljer lægges i oktober

Liljer er også løg, og de skal lægges nu. Nogle liljer er nemme og andre er temmelig svære at få til at lykkes.
Laila Sølager - 
16. oktober 2008

Liljer ligger som knolde/løg i poser med savsmuld og med farvestrålende billeder, der viser den valgte sort.

Nogle liljer er nemme og andre er temmelig svære at få til at lykkes. Vil du have succes med liljerne, så vælg de billigste løg. Det garanterer, at det er en nem art eller sort at formere for producenten - og efterfølgende nem at dyrke hjemme i din have. 

En af de absolut nemmeste er den gammelkendte brandlilje, Lilium bulbiferum. Den har hersket i landbohaver i generationer uden anden pasning end at blive holdt fri for ukrudt.

Egentlig skal brandliljer have det ligesom stauder: Plant dem i jorden og lad dem skyde op til foråret. Lad dem blomstre og fjern frøstandene, så næringen går tilbage til løget. Lad det grønne visne ned, som det vil i løbet af efteråret. Nye skud og blomster dukker op det følgende år.

Det eneste, der er meget vigtig for liljer, er at jorden ikke er tung og fugtig - især i vintertiden. Derfor kan det godt betale sig at blande godt med grus i plantehullet, når liljerne lægges. Den bedste gødning til liljer er at lægge kompost på jorden nu i efteråret - eller tidligt næste forår.

Giv kun lidt blandings-gødning i løbet af vækstsæsonen. Liljer bryder sig ikke om at få ret meget uorganisk gødning (NPK- gødninger), men trives langt bedre med kompost og organisk gødning lavet af dyremøg.  

Har du allerede brandliljer i haven, kan de flyttes nu, hvor de er ved at være afmodnede. Men de må kun være kortvarigt oppe af jorden, før de igen kommer ned i mørket. Brandliljer tåler sagtens kalk, i modsætning til mange af de mere vanskelige liljearter.

Læg ikke Madonnalilje, Lilium candidum og Isabellalilje, Lilium x testaceum - de skal lægges i august.

Annonce