Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Yndige blomsterløg, du kan i lægge i efteråret

Vi har udvalgt en række gode sorter af krokus og påskeliljer, som du kan lægge nu i efteråret. Her får du gode ideer til, hvordan du bruger dem i haven.
Morten Linnemann - 
01. september 2020

Blomsterløg er noget af det nemmeste, du kan dyrke. De lægges nu i efteråret og sætter farve på haven, når foråret kommer.

Lilla krokus i bede eller i plænen

Krokus er nogle af de tidligste løg, vi har i haven. De trodser vintervejret og blomstrer i milde vintre allerede fra februar. 

'Grand Maitre', er en yndig lyslilla sort, som vil gøre sig godt både i små krukker eller til at sætte gang i blomstringen i staudebedet. Du kan også plante dem ud i græs for at skabe en blomstrende plæne i foråret, men vær opmærksom på, at det kræver mange løg at få en flot visuel effekt i plænen. Læg gerne over 75 løg per m2. Jo flere man lægger, jo mere imponerende ser det ud. Krokus er ofte meget længelevende løg, der pålideligt kommer igen år efter år.
 

Elegante dværg-narcisser – ikke kun i gul

Blandt påske- og pinseliljer - samlet ofte blot kaldes ”narcisser” – er dværg-narcisser pålidelige og ret elegante blomster i april måned. Som navnet siger, er de lavere og har mindre blomster, end de traditionelle påskeliljer. Haveselskabet har udvalgt tre sorter, der både kan blandes mellem hinanden i bede eller krukker, eller kan plantes adskilt i små grupper.


'Martinette' er en gul dværgnarcis med kort orange trompet. Den er ca. 40 cm høj og får flere blomster på hver stilk. Er kendt for at have en kraftig duft.


'Thalia' er en lille, elegant plante på 30 cm’s højde. En såkaldt orkidénarcis med smalle stjerneformede kronblade, hvid blomst og lang hvid trompet. En såkaldt botanisk narcis, hvilket vil sige, at den findes vildt i naturen og ikke er fremavlet.


'Minnow' er en lav narcis med cremefarvet blomst. En af de lavere narcisser på ca. 20 cm. Kendt for at have en god duft. God til selv at sætte sideløg og med årene spreder sig, så man får flere planter med tiden.

Dværgnarcisser er gode til at naturalisere sig under løvfældende træer og buske eller i græs, altså at sprede sig og blive til flere - især hvis jorden er næringsrig og veldrænet. Bedst i sol eller let vandrende skygge. 

 

Annonce