Gå til hovedindhold
Fra afdeling/kreds

Historien

Det kgl. danske Haveselskab er det næstældste i verden, kun det engelske er ældre. Læs mere om den spændende historie her

Selskabet blev oprindeligt grundlagt i 1830 og fik i 1880 sit nuværende navn ved en særlig gunst fra Kongehuset som anerkendelse af selskabets store arbejde for at udbrede viden om havekulturen.

Arealet er på ca. 14.000 m2 og blev designet af den navnkundige landskabsarkitekt H.A. Flindt. I tidens løb er de forskellige dele af haven blevet restaureret og omlagt af de forskellige perioders dygtigste landskabsarkitekter. Således blev en temahave med græsser 2002, tegnet af landskabsarkitekt Jane Schul, der i de efterfølgende år har fulgt op med en vandhave og en staudehave. Landskabsarkitekt Jane Schul var selskabets formand fra 2001 til 2010.

NUTID
I dag rummer haven en række smukke haveanlæg, både klassiske og moderne, med mange spændende, gamle og sjældne planter og plantesammensætninger, som giver oplevelser året rundt.
Se de forskellige anlæg på vedhæftede plan.

I haven findes også flere gamle bygninger: Brøndsalen, hvor der tidligere var udskænkning af kildevand, og hvor der i dag afholdes forskellige arrangementer – Paradehuset, et orangeri og væksthus, som ligeledes anvendes til forskellige arrangementer – og Gartnerhuset, som er et bindingsværkshus fra 1800-tallet. I Kavalerfløjen lige indenfor havens indgang findes en af landets fineste restauranter, ‘Mielke & Hurtigkarl’, som bl.a. anvender planter fra haven i menukortets retter.

I 2008 blev ”Det kongelige danske Haveselskab” sammenlagt med Danmarks tre øvrige haveselskaber: ”Det danske Haveselskab”, ”Det jyske Haveselskab” og ”Det danske Haveselskab – Øerne”. Det nye, samlede haveselskab hedder nu officielt Det kgl. danske Haveselskab, i det daglige kaldet Haveselskabet.