Gå til hovedindhold
Morbærsyltetøj. Foto: Istockphoto
Morbærsyltetøj. Foto: Istockphoto
Artikel - Havetips

Mad med morbær

Et morbærtræ byder på små himmerigsmundfulde gennem flere måneder i sensommeren, og den vedvarende modning gør, at træet skal plyndres hver dag.
Maren Korsgaard - 
10. juli 2018

Friske morbær er suveræne at spise direkte fra træer, hvor de modner over en lang periode. Bærrene kan også bruges i syltetøj, saft eller som luksuiøs pynt til sommerens desserter.

Til det formål skal de plukkes meget forsigtigt, ganske kort tid før anvendelsen. Det er næsten umuligt at plukke dem, uden at de safter lidt. Du kan bruge en pincet om stilken, hvis det skal være meget fint.

Morbær er suveræne til marmelade, syltetøj, gelé og saft. Her kan morbær af alle arter bruges, da smagen kan afbalanceres med sukker og citronsaft i gryden. 

Den grønne stilk sidder irriterende godt fast på bærret. Stilken kan enten klippes af før kogning, eller man kan si stilken fra ved at purere mosen gennem en sigte. Man kan også vælge at spise stilken med, det giver bare lidt flere fibre.

Morbærsyltetøj. Foto: Istockphoto

Opskrift: Morbærsyltetøj:

Det skal du bruge:

1 kg morbær
Saft af 1 citron
350 g sukker
Økologisk stivelse til syltetøj. Dosering iflg. pakken.

Sådan gør du:

1) Drys morbærrene med sukker og tilsæt citronsaft. Lad det stå og safte et par timer. 

2) Kog op og skum af. Kog det til bærrene er møre, det tager kun kort tid. 

3) Smag på syltetøjet og tilsæt evt. mere sukker/citronsaft og kog op igen. 

4) Tilføj stivelsesmiddel efter anvisning på pakken. 

5) Hæld det spilkogende syltetøj op på skoldede, varme glas. Luk straks med skoldede låg. Stil glassene tæt sammen og dæk dem med noget isolerende, f.eks. en tehætte, så de holdes meget varme. Lad dem stå sådan i 10 minutter. På denne måde efterpasteuriseres glassets top, og gør syltetøjet holdbart, selv uden konserveringsmidler.

6) Tag derefter hætten af og lad glassene køle af. Efter åbning opbevares syltetøjet på køl.

Opskrift: Morbærcoulis

En frisk, purpurrød coulis, der sætter smag og kulør på isen.

Det skal du bruge:

300 g morbær
Ca. 100 g sukker

Sådan gør du:

1) Morbær og sukker blendes sammen.

2) Passér mosen gennem en sigte, så de små sten og stilke sorteres fra. 

3) Smag til med sukker og eller citronsaft.

4) Servér coulis iskold til is eller kager eller bare som den er.

Fakta om morbær og sundhed 

Flere har undersøgt morbærs indholdsstoffer. Resultaterne er ikke altid enslydende, men alle er enige om, at morbær er en god kilde til antioxidanter. 

Morbær indeholder cirka:

  • 15-17 mg C-vitamin pr. 100 gram.
  • 900-1700 mg totalphenoler pr. 100 gram - højest i hvid morbær. 
  • 7-11 % sukker - lavest i sort morbær og højest i bær fra arten Morus laevigata.  
  • 20 % tørstof – hvilket er relativt højt 
  • 12 gram fibre pr. 100 gram - især sort morbær har et højt indhold.

Få magasinet HAVEN i oktober

Stort tema om vindyrkning i danske haver. Få 5 numre af HAVEN . Kun 345 kr.