Gå til hovedindhold
Enårig malurt.
Enårig malurt. Foto: Kai Grevsen, Aarhus Universitet
Artikel for alle

Malurt mod malaria

Den kinesiske farmakolog Tu Youyou får årets Nobelpris i medicin 2015. Hun har identificere et stof i enårig malurt, som er virksomt mod malaria.
Inga C. Bach - 
17. november 2015

Den kinesiske farmakolog Tu Youyou modtager 10. december 2015 årets Nobelpris i medicin. Hun har identificeret stoffet artemisinin i enårig malurt (ofte kaldet kinesisk malurt), Artemisia annus, som er virksomt mod malaria. Siden opdagelsen har stoffet reddet millioner af menneskers liv. 

Det var Kinas kommunistiske leder Mao Zedong, der i slutningen af 1960’erne forlangte at få udviklet en effektiv medicin mod malaria. Mere end 200.000 syntetiske stoffer var på daværende tidspunkt blevet testet uden resultat, så Tu Youyou gik på jagt efter potentielle lægemidler i planter.

Hun studerede gamle kinesiske skrifter om mere end 2000 forskellige medicinske urter, og det var disse skrifter, der ledte hende på sporet af enårig malurt. 

Tu Youyou afholder sin Nobel-forelæsning på Karolinska Institutet i Sverige den 7. december. Forelæsningen kan følges live som webcast på nobelprize.org.

 
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.