Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Mere tid? Dette kan du gøre i haven netop nu

Der er både store og små hyggeprojekter, du kan gå i gang med i haven nu – og så er der fortsat opgaver, du skal vente med, selvom vi har haft en mild vinter. Haveselskabets fagredaktør Louise Møller og rådgiver Rie Birk Lauridsen giver gode råd.
Morten Linnemann - 
13. marts 2020

Det milde vejr denne vinter betyder, at vi allerede begynder at få travlt i haven. Gøremål, som vi normalt først klarer i midten af april, kan vi gøre nu, fortæller Louise Møller, der er landskabsarkitekt og fagredaktør i Haveselskabet:

- Du kan godt begynde at beskære dine roser, og det er også på høje tid at klippe stauder ned. Ukrudtet myldrer op af jorden, og de første dræbersnegle begynder at stikke følehornene frem. Hvis du får renset bedene for ukrudt nu, vil du se meget mindre til ukrudtet senere på sæsonen.

Foråret er generelt et godt tidspunkt at plante nyt på, men de seneste måneder har vi fået ekstremt meget regn, og det har betydning for, hvornår vi for alvor kan gå i gang i haven:

- Hvis jorden i ens have er meget våd, skal man helst lade den være så meget som muligt, da man ødelægger jordstrukturen ved at grave i den. Så er det bedre at udsætte plantearbejdet til jorden igen er mere tør, siger Louise Møller, og tilføjer: - Jorden er også stadig for kold og våd til at begynde at så i køkkenhaven, men du kan lægge kartofler til forspiring nu, så de kan komme i jorden om en måneds tid.

 

Forårsglade krukker

Til gengæld kan du roligt tilplante fine og forårsglade krukker. Det er et overkommeligt hyggeprojekt, som  skaber øjeblikkelig forårsstemning på terrassen eller ved hoveddøren.

- Det er vigtigt at vælge blomster, der tåler lidt frost, men dem er der heldigvis en del forskellige af. Gå efter forårsløg og -knolde som påskeliljer, perlehyacinter, anemoner og ranunkler. Eller vælg dine yndlinge blandt hornvioler og stedmoderblomster, som fås i et væld af farver, foreslår Louise Møller. - Også mange forårsblomstrende stauder kan starte sæsonen i krukker, og senere plantes ud i havens bede. Det kan f.eks. være forglemmigej, primula, påskeklokker eller bellis, siger hun.

Mod på større projekter?
 

Har du tid og energi til et større haveprojekt, er der flere opgaver, du kan gå i gang med nu. For eksempel kan du give dit eget bidrag til dyrelivet i din have ved at etablere et lille havebassin. Det er et projekt, der kræver lidt mere planlægning og tid, og som kan blive et hyggeligt fælles familieprojekt. Rådgiver i Haveselskabet, Rie Birk Lauridsen siger:

- Når man går i gang, skal man beslutte, hvor stort bassinet skal være. Man kan købe et færdigt bassin i formstøbt plast, så er det bare at grave hullet ud, så det passer. Eller man kan grave en valgfri form ud, og lægge bassinfolie i bunden. Det kan betale sig at bruge en kraftig kvalitet af bassinfolie, der holder.

Et bassin kan virkelig gøre en forskel for dyrelivet i din have. Du kan se meget mere om glæderne ved at etablere bassin i haven på Haveselskabet hjemmeside her

Eller måske drømmer du om at få drivhus i haven? Der er mange overvejelser, der skal gøres, før man investerer. Skal det være stort eller lille? Skal det være brugt eller nyt? Og hvor i haven skal det stå. Du kan finde masser af inspiration til drivhuset i vores tema om drivhuse på hjemmesiden her

Klik her og se 14 andre gode havegøremål, du kan kaste dig over i haven netop nu

 

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.