Gå til hovedindhold
På besøg i blomstermalerens have.
Bente (til venstre) på besøg i blomstermalerens have.
Om Haveselskabet

Min jomfrutur til Havefestival

Følg med på Bente Enerts første tur til Haveselskabets Havefestival. Bente er marketingchef i Haveselskabet.
Bente Yde Enert - 
22. maj 2015

Der er en første gang for alt, også en første tur rundt til de mange spændende åbne haver ved Haveselskabets Havefestival i 2014 – og hvilken oplevelse. Det var første gang, men helt sikker ikke sidste gang. 

Eventyrhave med havehund

Jeg tjekker lige en ekstra gang på www.haveselskabet.dk/festivalhaver, at den udvalgte have nu også har åbent i dag, inden jeg sammen med min to drenge, træder ind gennem havelågen.

Eventyrhave

Der er nemlig ingen andre, for vejret er ikke lige med os, regnen siler ned. Lige da vi er kommet ind i haven, står der et skilt om at haven er åben, og så tør vi godt bevæge os videre. 

Haven er helt fantastisk eventyrhave med rigtig mange forskellige rum, sjove planter og skulpturer. Drengene bliver hurtigt venner med ”havehunden”, og imens jeg taler lidt med haveværten, går de på opdagelse i haven sammen med hunden. 

Mine drenge er 9 og 13 år, og ikke det typiske havesegment, men de kommer løbende tilbage og fortæller, om alle de ting de har opdaget i haven og alt det, som jeg nu skal se. Haveglæden er tydelig, og værten vil gerne dele ud af den. 

Byhave med drivhus og herregårdshave med stauder

Næste have, vi besøger, er en stor byhave, hvor det meste af haven er anlagt som køkkenhave, og havens centrum er et stort flot drivhus med plads til både at dyrke og drive.

Den sidste have er en stor herregårdshave med parklignende anlæg og et kæmpestort staudebed. Her betales entre for at komme ind, og haven har åbent hele året, hvor de andre to kun var åbne i forbindelse med Havefestivalen. 

Smager af mere

”Mor, kan vi komme tilbage til næste år og se den spændende have?” er drengenes kommentarer, da vi sætter os ind i bilen og kører hjemad.

”Det bedste ved den sidste have var, at man kunne købe is”, slutter mindste barnet af med, og fortsætter med at fortælle, at det slet ikke er kedeligt at kikke på haver. 

Bentes drenge på Havefestival.

Selv er jeg slet ikke færdig med at kikke på haver efter dagens oplevelse, så jeg ringer til en haveinteresseret veninde for at høre, om hun ikke vil tage med ud om søndagen, og jeg lokker med, at hun kan jo tage sit kamera med og forevige nogle smukke blomster. 

Jeg er nødt til lige at forklare konceptet med, at man jo ”bare” træder ind i andre folks haver og går rundt, og at det er helt ok. Jeg fortæller også om dagens oplevelser, om passioneret haveglæde og havernes forskellighed.  Vi aftaler, at mødes med madpakken og termokanden klar til tre haver om søndagen. 

Haven bag hækken

Første have hedder ”Haven bag hækken”, og bag en kæmpe bøgehæk kommer der en meget spændende og stor have frem. Lange bede, der i lige linje fører ned til havedøren på et hus i engelsk landstil, hvor haveværten står klar med fortællinger om havens udvikling. 

Haven og huset har tidligere været hans forældres, så det er en spændende historie om udviklingen i en have. Vi får også historien om, hvordan en af de store bøgetræer er blevet fældet, og nu blevet til flotte massive køkkenborde. 

Blomstermalerens have

Herefter går turen videre til en lille have, hvor der har tidligt har været en havearkitekt forbi og givet gode råd til f.eks. at plante hække med træer inde midt i haven for selv i en lille have, at skabe forskellige rum. Her står hjemmelavet hyldeblomstsaft klar til gæsterne inde i et gammelt drivhus. 

Haven er faktisk et fast motiv, fortæller haveværten, der er blomstermaler, og vi kan se, at der er mange smukke steder, der kan give inspiration til hendes malerier. 

Gårdhave med humle

Næste stop er en gårdhave, hvor der bor et par, der har fundet en fælles havepassion. Humlehaven hedder haven, og vi bliver budt på hjemmelavet øl fra egen humle. 

Haven er et skønt lille frimærke, hvor der er haveglæde i alle hjørner af haven.  En have med plads til pryd, praktik og drivhus. 

Haveglæden deles gerne, og jeg ender med at have to forskellige spirer af cherrytomater med hjem til mit eget helt nye drivhus. 

Fra gårdhave med humle

Kæmpehave med prydgræsser

Sidste stop er en kæmpehave med en mængde prydgræsser. Haveværten er professionel, og det er en voldsomt imponerende have, hvor vi kan blive helt væk. 

Min fotograferende veninde kunne slet ikke blive færdig med at tage billeder, for hver gang vi drejede rundt om et hjørne, så var der nye motiver. 

Fra Marianne Follings store have med mange prydgræsser.

Beriget med haveglæde og hjertelighed

Mit første besøg på Haveselskabets Havefestival er vel overstået, og jeg er helt overvældet af havernes forskellighed, men mest af alt beriget med haveglæde fra haveværterne, der alle viste deres haver frem med en hjertelighed, som var helt overvældende. 

Jeg har fornemmelsen af, at jeg har fået lov til at betræde deres små private paradiser og fået lov til at være en del af dem for en lille stund. At opleve seks så forskellige haver på to dage, var en helt unik oplevelse. 

Hjemme i min egen have skal der nu etableres et bed med prydgræsser og prydløg, og så er der altså blevet sået et lille kim til at tænke haveindretning på en helt ny måde. 

Fra haven bag hækken i Borup.

 

 

Annonce