Gå til hovedindhold
Artikel - Gode planter

Mine fem favoritter blandt georginerne

Vi har fået chefgartneren fra Universe til at udpege fem favorit georginer og fortælle om sin passion for de smukke blomster, der på latin hedder dahlia. 
Haveselskabet - 
05. marts 2018

Universe på Als er ikke kun en ”sciencepark” – det er også en smuk have, hvor du kan opleve nordens største samling af georginer, på latin dahlia, med omkring 550 forskellige slags.

Det er ikke et tilfælde, at der så mange georginer i parken. Havens chefgartner, Gert Jensen, har nemlig en stor forkærlighed for den smukke, farverige blomst, der oprindelig stammer fra mere eksotiske himmelstrøg i Sydamerika. 

Vi har bedt Gert Jensen om at udpege sine fem favoritter blandt georginerne.

Gerts fem favoritter

Det er ikke nogen let opgave, da der er så mange georginer, han kan lide, men disse fem holder han dog særlig meget af:

  1. Dahlia ’Karma Choc’ - en smuk sortrød georgine, der dufter af chokolade.
  2. Dahlia ’Apricot Desire’ - som er god sammen med andre blomster i gule og orange farver.
  3. Dahlia ’White Perfection’ – en smuk hvid Georgine.
  4. Dahlia ’Maxime’ - en stor høj georgine, der med sine skarpe aftegninger adskiller sig fra andre georginer.
  5. Dahlia ’Golden Torch’ -  som med sine gule og orange farver er særligt smuk om efteråret.

Gert Jensen kan bedst lide de høje og kraftige sorter med en god lang stilk til afskæring - de skal være høje.

Gerts bedste georgineråd

Pot knoldene op om foråret, og plant georginerne ud midt i maj. Her er de første allerede begyndt at blomstre.

Klip alle de afblomstrede blomster væk en gang om ugen ved at skære ned til den næste blomst. Derved får du glæde af mange blomster. Hvis man vil have georginer til buketter, skal man skære længere nede, så man får nye kraftige skud. 

Gerts råd mod snegle

Det er nemmere at holde øje med sneglene, når man planter georginer, der har været pottet op i potter, så kan man nemlig se, når de første snegle begynder at æde af planten, og gøre noget i tide. 

Hvis man derimod planter knolde direkte i haven, kan sneglene nå at spise de små spirer, så snart de kommer op, uden at man når at opdage, at sneglene er der.

I Universe har de ikke store problemer med snegle. ”Når vi opdager de første snegle, lægger vi sneglegift med det samme. Men der er ikke så mange snegle hos os, da vi ødelægger mange snegleæg, når vi fræser jorden op på det tidspunkt, hvor vi skifter fra forårsblomster til sommerblomster i parken.

Fra georginehaven i Universe. Foto: Universe

Oplev nordens største samling af georginer 

Universe Science park har vi nordens største samling og antal af georginer: 550 forskellige sorter med 10 af hver giver i alt 5.500 georginer i alt, samlet på ét bestemt sted i parken kaldet ”Cumulus haven”, så de får en stor effekt.

Du kan se georginerne i Universe fra midt juni til sidst oktober, men højsæsonen er fra juli til august.

Gert Jensens mål er at få Europas største samling, men det kræver plads, men ”det man ønsker, får man vel nok engang”, siger han forhåbningsfuldt.

Sidste år til Haveselskabets store haveudstilling Cph Garden blev Universe kåret som ”Årets haveoplevelse” af magasinet Havens læsere. En af showhaverne fra Cph Garden ”Den blomstrende have” kan også her til efterårets opleves på Universe. Så der er mange gode grunde for havemennesker at slå et smut omkring Sønderjylland.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.