Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Minikøkkenhaven i februar

Så er der nyt fra Peter Norris' minikøkkenhave - hvor vi næsten dyrker live. Februar er igang - vi er en måned tættere på forår - og vi begynder i køkkenhaven.
08. februar 2022

"Hvor meget kan man egentlig kan få ud af et lille areal med den rette planlægning? Hvordan kan man kombinere forskellige afgrøder i det samme bed, så de alle trives, og samtidig hele tiden have noget nyt at kunne plante, når der opstår en ledig plet? Og hvordan sikrer man, at der er noget at høste fra foråret til vinter? Det vil jeg finde ud af i løbet af dette år. Måske du har lyst til at dyrke med? 

Målet er konntinuerlig høst fra vår til vinter
I minikøkkenhaven handler det om at kunne høste frisk, velsmagende grønt over en længere periode. Jeg vil dyrke de grøntsager, som jeg selv ville vælge, hvis jeg kun havde de få kvadratmeter til rådighed. De eneste af mine virkelige favoritgrøntsager, som jeg har måttet fravælge, er majs og tomater, fordi de ville fylde for meget over for lang en periode i de små bede. Og har man kun lidt jord, ville man få mere ud af at dyrke tomater i potter op ad en sydmur.

Placeringen af de fire bede
De fire bede er hver på lidt over en kvadratmeter og er placeret bagerst i køkkenhaven. Beliggenheden er ikke helt optimal - de får godt med sol fra syd, - to af dem får skygge mod vest, mens de to øvrige ligger for tæt på nogle store birketræer, som kan stjæle både vand og næring. Sådan kan det jo være i mange haver, men man kan alligevel få et godt resultat.

Så hvad skal der dyrkes?
Min foreløbige plan over, hvad der skal dyrkes i de enkelte bede, ser således ud:

  • Bed 1 Salat - gulerødder - vinterporrer
  • ​​Bed 2 Her skal dyrkes forskellige kål som spidskål, broccoli, blomkål (måske), savoykål, palmekål
  • Bed 3 Nye kartofler - stangbønner - salat - agurker - courgette
  • Bed 4 Spinat - persille - ærter - rødbeder -bladbede - spinat

Denne plan er ikke mere fast, end at der sagtens kan ske ændringer undervejs. Vejret kan komme til at vælte tidsplanen, en forkultivering kan slå fejl og må erstattes af noget andet, eller også kan jeg måske selv komme på bedre tanker undervejs.

Frøudfordringen

Også på anden vis er der en del ubekendte. Efter Brexit er det blevet vanskeligt (og sommetider umuligt) at skaffe de sorter, som jeg i mange år har købt hos engelske webbutikker. Jeg har godt nok en del engelske frø endnu, men de sorter, jeg vælger at dyrke her i minikøkkenhaven, vil så være nogle, som er nemme at finde i EU i dag, eller sorter som jeg selv tager frø af (og så vil jeg anbefale alternativer). Det betyder, at jeg også vil dyrke sorter, som jeg ikke selv har erfaringer med - hvor planen derfor måske ikke helt kommer til at hænge sammen, som jeg har tænkt, sådan er det nu engang, når man starter et nyt eksperiment.

Klar til forkultiveringen

Når man gerne vil tidligt i gang, er det en fordel at have småplanter, som kan udplantes, både når jorden og vejret er parat til det om foråret, og når der skal udplantes nyt, efter at den første afgrøde er høstet. Derfor skal stort set alle minikøkkenhavens afgrøder (bortset fra gulerødder og spinat) forkultiveres i små potter, bakker eller lignende. Selv bruger jeg følgende til forkultivering af det, som skal dyrkes her:

Pluggbox. Her skal sås salat og radiser, rødbeder, spinat.

Roottrainer til bønner og ærter.

Potter i forskellige størrelser til agurk, kål, courgette, bladbede.

Bakker til persille og porrer. 

Gøremål i februar

- Få såjorden i hus Allerførst skal man have en pose såjord til forkultiveringen. Jeg laver selv min egen såjord, men der findes et rigt udvalg af såjordsblandinger. Kvaliteten er dog noget svingende, så jeg vil anbefale at købe såjorden på en planteskole.

- Friske frø og læggekartofler Der skal indkøbes både frø og læggekartofler. I minikøkkenhavens bed på en kvadratmeter skal der bruges 1,2-1,5 kilo læggekartofler, når de lægges i 3 rækker med 25-30 cm imellem.
Kartoflerne forspires ved at lægge dem i et enkelt lag i en bakke og stille den så lyst som muligt i en kølig vindueskarm - det giver korte, men kraftige spirer, som ikke knækker, når knoldene lægges. De allertidligste kartofler får man med sorten ‘Solist’. Selv vil lægge en anden tidlig sort ‘Hamlet’, som vi hjemme hos os synes har en bedre smag. Jeg vil også til sammenligning lægge nogle af mine egne ‘Folva’, som jeg høstede sidste år, og som er begyndt at få spirer.

Hvad frøene angår, har de forskellige grøntsagsfrø ikke samme holdbarhed. Hos nogle holder frøene nemt 4-5 år, hvis de opbevares tørt og køligt, mens andre har en kortere holdbarhed med en lavere spireprocent efter et år. Her køber jeg for en sikkerhedsskyld altid nye hvert år og helst ikke flere, end hvad jeg kommer til at bruge i løbet af sæsonen. Det drejer sig om salat, gulerødder, porrer, persille og spinat.

- Såning af persille indendørs Her i februar kan man også så persille i en bakke i vindueskarmen. Jeg drysser frøene ud på såjorden, dækker dem med yderligere en cm jord, og vander. Persille kan være flere uger om at spire, så det er en fordel at komme bakken i en plastikpose, så jorden ikke udtørrer, og placere bakken lyst, uden at den får direkte sol. Temperaturen skal være 15-18°. Efter fremspiring fjernes plastikken, og bakken stilles køligt, men lyst.
Persillen kan så udplantes engang i april (de små planter er nemme at skille fra hinanden), hvilket giver mulighed for at høste frisk persille flere uger tidligere, end hvis man sår direkte. Hvis man ikke når selv at så persillen, kan man købe bakker med udplantningsplanter i april.

 

- De første frø kan sås ude Februar giver også den første mulighed for at komme i jorden. Spinat kan nemlig sås under plastik i vintermånederne, blot jorden ikke er frossen. Så ligger frøene blot og venter på at temperaturen er passende, så de kan spire. Det, der spirer frem, kan sagtens klare den frost, som måtte komme senere. Bedet får et lag kompost, og spinaten sås lidt tæt i riller med 25 cm imellem og kan senere udtyndes, hvis planterne står for tæt. Jeg lægger plastik over, som hviler på nogle stykker bøjede rundjern (andre bruger fx elektrikerrør), og efter 3-5 uger – afhængigt af vejret - ser man de første spirer.

 

Mange hilsner og god fornøjelse med din egen minikøkkenhave

Peter Norris

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.