Gå til hovedindhold
Fra Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst
Fra Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst
Fra Cph Garden 2019

Cph Garden er bare bedre

Haveskribent Marian Haugaard Steffensen besøgte i 2017 Cph Garden, og vi bad hende skrive et par ord om sine oplevelser. Læs hendes levende beretning.
Marian Haugaard Steffensen - 
26. marts 2019

Jeg vil have småblomstret salvie ‘Caradonna’ en masse, vinrøde stjerneskærm og kvæsurt med små helt mørkebrune blomsterknapper.

Jeg vil have drys af terracottafarvede rølliker og nellikerod og runde buksbomkugler i store partier. Spejlbassin og rustent jern, rustikke havemøbler og hotel til insekter skal der også være i min drømmehave.

En dag på Haveselskabets store haveshow Cph Garden og jeg har det fuldstændig, som når vi kommer fra haverejse i England og har set en af de rigtig gode haver. Idéerne står i kø for at få en plads i min egen have. 

Stjerneskærm, kvæsurt og småblomstret salvie *Caradonna' (i bagrunden). Fra den blomstrende have ved Cph Garden 2017. Foto: Helle Mogensen

Det var opløftende, berigende og stærkt inspirerende. Faktisk var det langt mere inspirerende end sidst, jeg var til haveshow i Chelsea (England), for Cph Garden var mere i øjenhøjde – mere realistisk og opnåeligt, selvom det var flot, moderne og  fyldt med nytænkning og sjove idéer.

Fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Underholdende og faglige oplæg trak tilskuere

Alt fra snegle til showhaver, fra beton til blomsterkunst og fra robotplæneklippere til roser kunne man fordybe sig i på Haveselskabets haveshow, Cph Garden.

Fantastiske showhaver præsenterede de nyeste trends inden for havedesign, udstillingshaver viste det gode grej og faglige oplæg og workshops gjorde det danske svar på Chelsea Flower Show til en berigende oplevelse både for hjerte og hjerne.

Dorthe Kvists urbane oase ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Den lørdag, jeg lagde vejen forbi Cph Garden 2017, viste det danske sommervejr sig fra sin mest omskiftelige side med sol og byger i flæng. Det afholdt dog ikke tusinder af haveglade mennesker fra at strømme til. Entusiasmen, glæden og interessen var slående.  

Den store scene var fyldt til randen og lidt til, mens Hella Joof muntert underholdt det haveglade publikum om sit liv med have. Hvordan interessen allerede som barn var blevet grundlagt trods en spæd begyndelse, hvor de var fire, der måtte deles om høsten – en enkelt ært. 

Hella Joof på Den store scene ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

I taleteltet var alle pladser besat, da Marie-Louise Veber Paustian, fortalte om, hvordan man får blomster i sin have om vinteren. 

Billede efter billede af alt fra træer og buske til stauder og små knolde gled over skærmen fulgt af Marie-Louises viden og erfaring. Fra de kendte nemme og almindelige som kejserbusk og oktoberkirsebær til mere sjældne som kødbær, Sarcococca, og en særlig stor erantis.

Marie-Louise Veber Paustian i Taleteltet ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Bredt spektrum af haverelevante udstillere

Udstillingen rummede hele registret: Århus Cementvarefabrik stod med flotte belægningsfliser i et langstrakt moderne design, bænke og blomsterkummer i enkel nordisk stil støbt i silkeblød beton.

 

 

Fra Århus Cementvarefabriks udstillingshave ved Cph Garden 2017. Foto: Niels Ole Dam

Der var også en lænestol i samme hårde materiale – som viste sig at være blød at sidde i – og farver i kit, koks eller noget herimellem, som råbte på en ny moderne have. 

Lækre møbler i foldbare og sammenklappelige udgaver var udstillet til altanen eller den helt lille have hos AltanButikken, og stynede træer, stammehække og skulpturer i flettet pil fristede hos Baugaarden. Her kunne man se og høre om hele processen fra stikling til veludviklet gammelt træ. 

Pileflet fra Baugaarden. Foto: Gusta Clasen

Vidende kapaciteter stod på standene

Det var berigende sådan at gå fra stand til stand og se og undersøge og blive oplyst. Alle steder var der kapaciteter til stede, som vidste, hvad de havde med at gøre. 

Det gjaldt selvfølgelig også i ”Nørdehjørnet”, hvor daværende fagredaktør Inga C. Bach lavede forsøg med den forhadte Iberiske skovsnegl, som også hærger vores have herhjemme. 

Derfor var jeg glad for at høre om Ingas gode erfaringer med brug af nematoder. Godt at vide, at man også kan bruge dem i køkkenhaven, selvom jordbærrene er modne. Inga gav mig det gode råd at bruge nematoderne pletvis i haven, for det er vigtigt, at jorden er våd, hvor man bruger dem.

Med denne viden i bagagen, måtte jeg fluks til Haveselskabets telt for at købe en portion nematoder med hjem til køkken- og skovhavens bede.

Inga Bach sætter fokus på detaljerne. Fra Nørdhjørnet ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Så var tiden kommet til en god kop varm americano, og stod ægtefællen ikke hjemme med en lækker menu til aftenens studentergilde, var jeg nok blevet fristet af en af de delikate burgere, jeg så blive fortæret på pladsen.

Udstillingens høje niveau holdt også, når det gjaldt forplejning, selvom man godt kunne ønske sig lidt flere siddepladser.

Kaffevogn ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Purpur er kommet for at blive

Cph Garden var spækket med masser af fine idéer til havens indretning. Ikke alene de otte fantastiske showhaver var særdeles inspirerende, også de mange mindre udstillingshaver havde meget at byde på. 

En lilla og vinrød tråd løb igennem hele udstillingen, hvor rødløvede træer, buske og stauder fangede øjet overalt lige fra de rødløvede japansk ahorn hos Rhodo Roskilde og de røde grønkål i højbedene foran det flotte Gabriel Ash-trædrivhus fra Juliana til en rødløvet hortensia, Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’.

Rødløvede planter ved Cph Garden 2017. Foto: Helle Mogensen

Kridtvejs Planter var kommet helt fra Mors med spændende nyheder bl.a. japansk sneklokke, Styrax japonicus ‘Evening Light’ – et lille blomstrende og duftende træ med mørkt løv.  Også i blomsterteltet gik den purpur farve igen blandt andet hos roserne ‘Minerva’ og ‘Burgundy Ice’ som Rosenselskabet viste frem. 

Forførende design var i nåhøjde

Rust, rustikke træstrukturer, spejlbassiner, selvforsyning og bæredygtighed var temaer, som dominerede. Her var i den grad inspiration at hente til haven ved det nye, moderne hus, som alt for ofte ligger ensomt i en øde og fantasiforladt have. 

Der var ikke sparet på idéerne, som også var lige til at kopiere i kolonihaven, sommerhushaven og den naturnære rækkehus- eller parcelhushave. Det var blot et spørgsmål om at skalere op eller ned. 

Næsten fuldt udvoksede træer var kørt ind på pladsen og tusinder af planter var opformeret og timet til at blomstre netop nu, hvor de skulle vise deres yderste i fem fantastiske dage. Og det gjorde de. 

Fra showhaven "Dream a little dream", som vandt guldmedalje ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Det var forførende, og man gik fra den ene idé til den næste. Personligt faldt jeg pladask for den skyggefulde guldmedaljeshowhave med de lange, stramme linjer og det grønne svalende udtryk. Så enkelt og dog interessant kan det gøres.

Og for Den blomstrende have – bronzemedaljen – hvor farvelegen var sublim med stauder i violet og blåt som dominerende bund sammen med mange græsser og med vandrende farvestænk af falmet vinrødt, orange eller gult.

Fra den blomstrende have ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst 

Tilmed var planterne gode for insekter, og boet til fugle og insekter på bagsiden af siddepladsens lune, petroleumsblå mur satte kun prikken over en showhave, som allerede var fantastisk. Jeg var solgt og kæmper stadig med lysten til at rydde hele haven herhjemme og begynde forfra.

Fra den blomstrende have ved Cph Garden 2017. Foto: Niels Ole Dam

Cph Garden blev det danske svar på Chelsea Flower Show - bare bedre! De aktive stande, de mange små foredrag og workshops gjorde udstillingen levende og interessant at gå rundt i. Man kunne fordybe sig, spørge til råds og blive klogere. 

Showhaver og udstillingshaver havde præcis det niveau, der gjorde, at de var spændende – netop fordi det, de viste, også var opnåeligt i haven derhjemme. Jeg vil købe billet i god tid til 2019.

Cph Garden foregår fra 20. til 23. juni 2019 ved Marbækstien i Ballerup, hver dag fra kl. 10 til 18.

Annonce