Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Mød Englands unge køkkenhavekomet

Her kan du læse om Huw Richards, der de seneste 15 år har dyrket en stor køkkenhave i Wales med 30 højbede. Sin viden, erfaring og begejstring deler han ud af til over 500.000 seere på YouTube!
Tekst: Bo Egelund. - 
16. maj 2022

Har du store køkkenhavedrømme, men begrænset haveerfaring og kun lidt plads at gøre godt med? Så gør som Huw Richards: Dyrk køkkenhaven i højbede. Det er til at gå til, overskueligt, og så kan du hele året rundt spise lækker mad, du selv har dyrket. Du kan også møde Huw Richards på dette års Cph Garden, hvor han vil holde foredraget "Køkkenhave i ét bed" den 1. juli.

Ung køkkenhavekomet med stor erfaring

Huw Richards er en usædvanlig 24-årig. Han fortæller med begejstring om sin haveinteresse, der startede, allerede da han var tre år. Forældrene kom fra Yorkshire, men flyttede til et lille nedlagt og forfaldent landbrug i Wales, da han var ni måneder. Uglerne havde reder på loftet, der gik får rundt indendørs, og et stort træ groede gennem taget på laden, men efterhånden fik forældrene sat skik på bygninger og jord. Da jorden tæt på ejendommen var stenet og besværlig, anlagde faren højbede for at dyrke grøntsager. Lille Huw blev involveret i det hele og fortæller: »Mine forældre er både praktiske og pædagogiske, så de vidste, at hvis jeg blev sat til at klare alt lugearbejdet, ville jeg nok ikke blive passioneret havedyrker. I stedet blev jeg sat til lidt af hvert. Alt sammen enkle opgaver – så rødbeder (store frø!), høste bønner, udplante kål – og lidt lugearbejde.« Det lykkedes åbenbart for forældrene at vække hans interesse, for han fortsætter: »Jeg kan huske, at jeg i de små klasser kunne sidde i skolen på dejlige forårsdage og være vildt utålmodig efter at få fri, så jeg kunne løbe hjem og hjælpe min far i haven.«

Havestjerne på YouTube

Da han var 12 år, begyndte en af hans venner at lave You-Tube-videoer. Det inspirerede ham til at lave sine egne, og i løbet af en sommerferie havde han lavet 30 havevideoer! Nu er han 24 år og flyttet hjemmefra, men driver stadig den store køkkenhave, og hans videoer har skiftet karakter, fra dengang han var 12, hvor stemmen var barnelys. Nu producerer han højst seværdige videoer, der følges af over 300.000 mennesker, og tallet stiger støt, for trods sin unge alder er det basale i orden: viden og erfaring krydret med begejstring og en simpel tilgang til havedyrkning.

Start i det små

Højbedene i forældrenes have blev anlagt af ren og skær nødvendighed på grund af den dårlige jordbund, men de gør også dyrkningen enkel og overskuelig. Det passer perfekt til Huw Richards’ tilgang til have, som er, at det skal lykkes. Så start småt, lyder hans råd. Han dyrker have, fordi han slet ikke kan lade være, men også fordi han har klare holdninger til natur, miljø og bæredygtighed. Han laver sin egen kompost, dyrker højbedene økologisk og dyrker haven gravefrit (no-dig-metoden), så jorden forstyrres mindst muligt.

Dyrk, hvor du kan

Hans egen ambition er dog ikke at blive selvforsynende. Det opfatter han som lidt romantisk og næsten religiøst. »Vil du være selvforsynende? Dejlig drøm! Men måske skal du bare glæde dig over at kunne dyrke til et helt måltid en gang imellem. Når du er klar, så stræb efter at forsyne dig selv i en hel weekend. Og så en måned …,« siger den unge køkkenhaveentusiast og fortsætter: »Det kan altid lade sig gøre at dyrke sin egen mad, uanset om man har en have til rådighed eller nogle fliser i en baggård. Du skal blot bruge få minutter om dagen for at holde dit højbed, det er nemt. Og har du kun en vindueskarm, så dyrk mikrogrønt!«

Hans passion er at dyrke mad, og han viser, at det kan være en leg og en glæde at gøre det.

Fem gode afgrøder, som ethvert højbed kan rumme, og som kan høstes på forskellige tidspunkter af året:

• Rødbede, sorterne ‘Boltardy’, ‘Cylindra’ og ‘Rhonda’

• Ærter, sorterne ‘Meteor’, ‘Nairobi’ og ‘Oregon Sugar Pod’

• Asparges

• Grønkål, sorterne ‘Dwarf Blue Curled Scotch’, ‘Red Winter’ og ‘Nero di Toscana’ (palmekål)

• Porre, sorterne ‘Bandit’, ‘Bluegreen Winter’, ‘Autumn’ og ‘Musselburgh’.

Annonce