Gå til hovedindhold
Cosmos atrosanguineus - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen
Artikel - Inspiration

Mørkerøde blomster i haven

Røde blomster tiltrækker sig opmærksomheden og skaber drama. Få inspiration til, hvordan du bruger dem i haven.
Gusta Clasen - 
16. oktober 2015

Ingen farve har så meget temperament og ilterhed som rød. Men den røde farve kan meget mere end blot at give pang i haven.

De mere afdæmpede mørkerøde farver - fra velourrød over bordeaux, blomme og kastanje til de næsten sorte i kirsebærrød - kan noget helt andet. Alt efter hvilken nuance du vælger, og hvilke andre farver du sætter dem sammen med, kan resultatet blive enten elegant, dystert, dæmonisk eller dramatisk.

Lægekvæsurt, Sanguisorba officinalis, har mange små, ovale mørkerøde blomster, som her bliver fremhævet af de mørke løv i baggrunden. - Fotograf: Louise Møller

Fem tips, når du bruger røde blomster i haven

 1. Jo mere rødt farven indeholder, jo mere dramatisk virker den, og jo mere sort, des mere afdæmpet og dæmonisk bliver virkningen. 
 2. Mørkerøde blomster skal helst ses på nært hold. På afstand og i skygge udviskes de fine detaljer, og den mørkerøde farve virker næsten sort.
 3. Placér gerne røde blomster på et sted, hvor solen kan belyse dem bagfra om eftermiddagen. Her vil blomsterne tage sig ud, som stod de i lys lue.
 4. Man kan dæmpe effekten af rødt ved at vælge småblomstrede røde planter som fx akelejer, tidsler og stjerneskærm.
 5. Mørkerød står fint til blå, rød, pink og lavendel. Kombineret med hvid og sølvgrå bliver den let og forfinet, mens der opstår mere pang og drama, hvis du kombinerer med orange og gul.​

Det sølgrå løv fremhæver de mørkerøde roser og gør udtrykket mere let og elegant. - Fotograf: Louise Møller

Plant mørkerøde blomster tæt på og i sol

Mørkerød er en farve, der skal se på virkelig tæt hold. Ellers forsvinder nuancerne og farver virker nærmest bare sort. I den mørkeste form er farven næsten massiv, og kun et svagt rødt eller blåt skær anes. Farven absorberer og opsluger lyset. Derfor dur det ikke at plante mørkerøde blomster i skygge. De skal frem i lyset for at komme til deres rette.

De smukke lupiner, der changerer i mørkerøde, blå og orange toner, har fortjent en plads i solen, hvor farvespillet kommer til sin rette. Fra showhave ved Chelsea Flower Show 2015. - Fotograf: Louise Møller

Dæmonisk og dystert

Et mørkerødt tone i tone-bed med både mørke blomster og mørkt løv har noget ildevarslende over sig. I dette bed har designerne leget med nogle af de allermørkeste farver på planternes farvepalet. Så mange mørke planter sammen virker på én gang dystert og prægtigt. Den slags bede er fine til at skabe pauser i haven, hvor man kan lade blikket hvile.

Her ses en mørkbladet hyld 'Black Lace', pæober i knop, stjerneskærm 'Venice' og lupiner. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Havens diva

Hvis du rigtig vil give den gas, skal du derimod vælge en mørkerød farve med meget rødt og kun lidt sort i sig. En stærkt mørkerød rose er som skabt til at være havens dronning.

Engelsk rose 'Munstead Wood'. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Giv pænheden et knæk

Enkelte røde blomster i et pænt og nobelt bed kan være lige det, der skal til for at fange øjet. Den røde farve vækker opmærksomhed, og doserer du den forsigtigt, kan det skabe lige det knæk i harmonien, som gør, at bedet ikke bliver kedeligt.

Her er det mørkerøde akelejer 'Ruby Port' og tidslen, Cirsium rivulare 'Atropurpureum', som skaber lidt behersket dramatik i et billedskønt , romantisk bed med fingerbøl, almindelig aftenstjerne og mørklilla akelejer 'Black Barlow' - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Vibrerende kontraster

Rød er komplementærfarve til grøn, hvilket betyder, at den røde farve befinder sig lige over for den grønne i farvecirklen. Selv når der er tale om mørkerøde nuancer, bliver virkningen nærmest vibrerende, når rødt kombineres med grønt.

Haler af rød fredløs, Lysimachia atropurpurea, stikker op i en engagtig beplantning af høj flittergræs, Melica altissima 'Alba'. I baggrunden ses mørkerøde og sortlilla akelejer af sorterne 'Ruby Port' og 'Black Barlow'. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Bål og brand

Man kan også skabe spændende kontraster og dramatiske effekter ved at kombinere røde blomster med gul og orange. Særlig smukt bliver det, hvis man vælger blomster i brændte toner og kombinerer med gyldne prydgræsser eller andre planter med bronze- eller kobberfarvet løv.

I dette glødende bed er rødbladede prydgræsser bl.a. japansk blodgræs, og to forskellige mørkerøde havepurpursolhat, Echinacea 'Tomato Soup' og 'Double Scoop Raspberry', sat sammen med raketblomst 'Tetbury Torch' og røllike 'Terracotta'. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Kvan Ebony - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Røde stængler og blade

Det er ikke kun blomster, der kan tilføre bedet røde nuancer. Der findes planter, hvor både løv og stængler er mørkerøde, som hos denne kvan, Angelica 'Ebony. I baggrunden ses de små, runde, mørkerøde blomsterhoveder hos kvæsurt, Sanguisorba officinalis.
 

 

 

Selv i en mørk og afdæmpet udgave er røde løvfarver meget effektfuld i haven. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Fire røde stauder

Her får du et bud på fire af de internationale havedesigneres farvoritplanter i den røde farveskala:

 1. Rød fredløs, Lysimachia atropurpurea.
 2. Stjerneskærm, Astrantia 'Venice'.
 3. Tidsel, Cirsium 'Atropurpureum'.
 4. Akeleje, Aquilegia ‘Ruby Port’.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.