Gå til hovedindhold
Morgenfrue
Morgenfrue. Foto: Nelson Garden
Artikel for alle

Så let kan du få mere biodiversitet i haven. Så blomster fra frø.

Sørg for at have mange forskellige planter i din have, som blomstrer ud over hele sæsonen, og lad gerne haven få et mere vildt – og mindre trimmet - udtryk. Det giver en flot have, et rigt insektliv og mindre af det hårde havearbejde. Og så er det altså ikke spor svært at komme i gang, tværtimod. Nelson Garden kommer her med deres bud på, hvad du kan gøre i haven.

Sponseret

11. januar 2021

Biodiversitet. Alene ordet kan godt give indtryk af et meget ambitiøst og videnskabeligt projekt. Men nej, intet kunne være mere forkert. 

"Det handler i bund og grund om at dyrke mange forskellige planter i sin have, som blomstrer på forskelligt tidspunkter hen over sæsonen til glæde for havens mange insekter og dyr", fortæller hortonom Anna Lindeqvist fra Nelson Garden. 

"Og så må du gerne undgå at luge alt for nidkært og lade være med at støvsuge haven for tørre blade og døde kviste, og frem for alt undgå sprøjtegift mod ukrudt og skadedyr."

Læs mere om biodiversitet her: Den naturlige blomstereng - du kan også læse Haveselskabets store tema om biodiversitet her.

Kom i gang i dag

Anna Lindeqvist er ansvarlig for indkøb af frø hos det svenske firma Nelson Garden, der forhandler frø, løg og alt, hvad hjertet begærer af udstyr og tilbehør til haven. Her oplever de stor interesse fra kunderne for biodiversitet og får dagligt spørgsmål om, hvilke planter der er bi-venlige, og hvordan man dyrker, så biodiversiteten støttes.

Hun pointerer, at du faktisk kan begynde på projektet med det samme og giver dig her sine bedste råd til at komme godt i gang allerede i dag:

 1. Gå en tur i din have og se, om du har nogle af de tidligt blomstrende planter, fx krokus og vintergækker. Hvis ikke, du har det, så noter det på din huskeliste over løg og planter, du skal købe til efteråret. Tidligt blomstrende planter giver mad til insekter allerede i det tidlige forår, og så er økosystemet allerede hjulpet godt på vej.
   
 2. Gentag inspektionsrunden flere gange hen over sæsonen, så du får et overblik over, om du har planter i blomst det meste af tiden.
   
 3. Så en blomsterfrøblanding eller køb og plant småplanter af sommerblomster for hurtigt at komme i gang. 
   
 4. Dyrk mere og varieret! Og vælg planter, som insekterne kan lide. En blomst som stolt kavaler, der er enkeltblomstrende, er mere attraktiv end en stolt kavaler, der har fyldte blomster.
   
 5. Blomster er også tilgængelige flere steder, end du tror. Lad dild blomstre, eller lad nogle af mælkebøtterne stå. En lille mælkebøtte gør ingen skade!
   
 6. Undgå at være for grundig med at fjerne tørre blade og kviste i haven. De beskytter insekterne, og i det lange løb bliver det omsat og vender derved tilbage til jorden, hvilket gavner mikrolivet.
   
 7. Fjern ukrudt i hånden i stedet for at bruge ukrudtsmidler, og lad gerne noget af ukrudtet komme i blomst.

Læs mere her: Gode planter med nektar og pollen.

Stolt kavaler 'Fizzy Pink Dark Center'. Foto: Nelson Garden

Mindre havearbejde

Større biodiversitet at altså ikke lig med mere havearbejde. Tværtimod, siger Anna Lindeqvist:

"Lad mælkebøtterne blomstre og de tørre staudetoppe stå gennem vinteren, du giver både mad og beskyttelse til de gavnlige insekter."

"I øvrigt minder hun om, at en have med stor biodiversitet samtidig er en have, der er mindre i risiko for at blive ramt af skadedyr."

"Hvis du sørger for at have mange forskellige planter i din have, vil den tiltrække mange forskellige insekter. Og en have rig på insekter vil tiltrække mange fugle, som igen hjælper med at holde larver og andre insekter i skak."

"Med en stor artsrigdom af insekter i haven kan mange skadedyr altså bekæmpes på en naturlig måde, uden brug af kemi."


Honningurt Foto: Nelson Garden

Få hjælp og sparring af erfarne havefolk

Har du fået lyst til at øge biodiversiteten i din have, så check sortimentet hos Nelson Garden. De har et rigt udvalg af frøblandinger til den vilde og forskelligartede have med sorter, der blomstrer på forskellige tidspunkter og giver en lang blomstringssæson, til gavn og glæde for vores bestøvere.

Selv i et lille område, kan dine blomster bidrage til biodiversitet, og du hjælper nytteinsekter, bestøvere og smukke sommerfugle godt på vej.

"Vi har en lang række frø, der passer til hobbyavlere, og vi ved, hvad der fungerer. Mange af vores frøvarianter og meget af vores dyrkningstilbehør har været i sortimentet i mange år", fortæller Anna Lindeqvist. 

"Samtidig gør vi en dyd ud af at besvare kundernes spørgsmål og hjælpe, når de har behov."

Nelson Garden blev grundlagt helt tilbage i 1933 og er altså et gammelt firma med mange år på bagen og glæden ved at dyrke i centrum. Men det er også et firma, der rækker langt ud i fremtiden. Drømmen om at skabe en bæredygtig økologisk udvikling, så også børn og børnebørn i fremtiden skal kunne nyde naturens mangfoldighed og dyrkningens glæde, er også med til at drive værket.

Firmaets hovedkontor ligger i smålandske Tingsryd, men når du handler fra Danmark, køber du dine varer hos blandt andet planteskoler.

Konkurrence- vind med Nelson Garden

Nelson Garden vil inspirere til at dyrke! Derfor udlodder de fem store pakker til en værdi af 1011 kr. Deltag her

Det kan du vinde:

 • Miniplugsæt i dyrkningsbakke med låg

Dyrkningsbakke med låg og miniplugsæt til jord eller briketter. Dyrkningsbakken er fremstillet i genbrugsplast, og er stabil og robust, så den kan holde i mange år. Gør såning, forspiring og omplantning nemmere! 

 • Blomster til nyttige insekter

Et mix af en- og flerårige arter, som elskes af insekter. Ved siden af frugt- og grønsagsdyrkningen giver de beskyttelse og næring til bestøvere og insekter, som modvirker skadedyr. Indeholder 16 enårige og 9 stauder (flerårige), bl.a. kornblomst, fløjlsblomst og havemorgenfrue.    

 • Økologiske frø

Fælles for dem alle er, at de er lette at dyrke, og både blomster og grøntsager passer til vores korte sommersæson. Flere af dem er også egnede til såning direkte på friland.

 • Handske Convo

Elegant og smidig handske med fremragende greb i sort mikrofiber. Komfortabel og med fingerspidsfølelse. Bagsiden af handsken er lavet af stof i retromønster designet af Gunnel Ginsburg.

Blomster til nytteinsekter

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.